Ръст на алкохолизма в Русия

Свързани новини

20.01.2024 08:01

Ръст на алкохолизма в Русия

Видян 9744 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската федерална статистическа агенция Росстат съобщи за първото увеличение на броя на случаите на алкохолизъм в страната от повече от десетилетие насам. Според експертите скокът може да е причинен от стреса, произтичащ от пандемията, както и от "засилването на геополитическите конфронтации".

Съобщава се обаче, че ръстът в Русия е значително по-малък, отколкото сочат съответните статистически данни за САЩ и Великобритания.

В доклада на Росстат "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван в края на декември, агенцията констатира, че между 2010 г. и 2021 г. броят на новодиагностицираните пациенти с алкохолна зависимост и алкохолна психоза е намалял от над 150 000 на около 53 000 души.

През 2022 г. обаче този брой е започнал да се увеличава, като лекарите съобщават за приблизително 54 200 нови случая на алкохолизъм, като 12 900 от тях страдат от алкохолна психоза.

Първоначалното намаляване на консумацията на алкохол в страната се дължи в голяма степен на редица мерки, предприети от правителството, като например ограничаване на продажбите и рекламата на алкохол, както и на държавни програми, насочени към насърчаване на здравословния начин на живот. Тези политики допринесоха и за намаляване на смъртността от алкохолни отравяния с повече от 53 % през последните 15 години.


Психиатърът и нарколог Руслан Исаев потвърди, че от началото на пандемията се наблюдава забележимо увеличение на случаите на алкохолна психоза и на молбите за лечение. Според него скокът може да се отдаде на "социално-икономическите сътресения, засилените геополитически конфронтации и санкционния натиск".

Някои обаче предполагат, че данните на Росстат може да не обрисуват пълната картина. Директорът на Националния изследователски център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия Татяна Клименко заяви, че данните на агенцията показват "незначителни колебания" по време на пандемията, но не са показател за цялостен ръст.

Междувременно в други държави също е регистрирана повишена консумация на алкохол след пандемията. В САЩ федералните данни показват, че консумацията на алкохол, която вече се е увеличавала в продължение на няколко години, е отбелязала ускорен ръст по време на блокирането на Ковид-19. Броят на смъртните случаи, причинени от алкохол, също рязко се е увеличил през този период, като е нараснал с повече от 45%.

В Обединеното кралство здравните служители също съобщават за 24% увеличение на покупките на алкохол по време на пандемията, което е довело до значително увеличение на свързаните с алкохола смъртни случаи, включително безпрецедентно 21% увеличение на смъртните случаи от свързани с алкохола чернодробни заболявания, особено сред любителите на тежките напитки.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак