Съществува общоприето убеждение, че слабите хора стават алкохолици. Но има и много изследвания, които потвърждават, че известните, силните и блестящите хора страдат от нездравословно влечение към алкохола по-често от останалите. Решихме да си спомним за великите хора, които имат огромен принос за историята, изкуството и културата, но не биха могли да живеят и ден без алкохол.

Свързани новини

30.12.2023 08:00

Велики алкохолици: 12 гении, които са страдали от алкохолна зависимост

Видян 39697 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществува общоприето убеждение, че слабите хора стават алкохолици. Но има и много изследвания, които потвърждават, че известните, силните и блестящите хора страдат от нездравословно влечение към алкохола по-често от останалите. Решихме да си спомним за великите хора, които имат огромен принос за историята, изкуството и културата, но не биха могли да живеят и ден без алкохол.


Клинични алкохолици:

    36% - известни световни поети и писатели ;
    24% - гениални композитори и музиканти;
    18% - художници;
    16% - известни политици и държавници;
    12% - изобретатели и известни шахматисти.



 Александър Велики е най-известният военачалник на всички времена и основател на една от най-великите империи в историята на човечеството, но в същото време е алкохолик и психопат. Любовта му към тежкото пиене е легендарна. Всеки военен поход е бил отбелязван с пищни пиршества, щедро подправени с всякакви горещи напитки. Широките празненства можели да продължат седмица, а дори и повече - колкото пожелае кралят.

Цяла вечер той можел да се състезава със своите приближени кой ще изпие повече, а след това лесно да прободе пияния си другар в пиянска кавга. Такава ранна негова смърт (починал на 33 години) също се свързва с алкохола. За причина за смъртта на Македонски смятат язвена перфорация на стомаха или остър панкреатит.

Из записките на Плутарх: "Александър почувствал силна жажда и изпил много вино, след което изпаднал в трескав делириум и на тринадесетия ден от месеца починал".


 Уилям Шекспир

Великият писател, чийто живот е забулен в много мистерии и легенди, обича да пие през целия си живот и умира от треска след запой с двама колеги. Изследователят на живота на прочутия драматург отбелязва, че това се случва точно в деня на 52-ия му рожден ден.

Вярно е, че тази версия се оспорва от много учени. В онези дни активно върлувал тифът, наричан от народа "новата треска", така че е възможно Шекспир да е починал не защото е бил заклет пияница и алкохолик, а от мозъчен кръвоизлив.


 Ърнест Хемингуей - най-великият писател и забележителен пияница




Прочутият класик на американската проза е известен с любовта си към алкохола, но никога не се е смятал за алкохолик. Твърди се, че именно Хемингуей е измислил прочутата "Кървава Мери", кръщавайки коктейла на четвъртата си съпруга. Водка с доматен сок и пикантни билки все още се продава в легендарния бар на хотел "Риц Карлтън" в Париж, а този коктейл е станал много популярен по целия свят. Сутрин писателят обичал да пие Мохито или ледено студено Мартини, на обяд - бутилка добро Кианти, а завършвал деня с чаша "вечерно" Дайкири с двоен ром, но без захар.

Коктейлът "Смъртта следобед" писателят измисля сам, като го кръщава на своята книга. Към шампанското били добавени абсент и лед. Напитката трябвало да се отпива много бавно. Носителят на Нобелова награда, автор на най-известните произведения като "Сбогом, оръжие!", "Старецът и морето", бил известен и с буйния си нрав и депресивните си състояния, които заедно с пристрастяването към алкохола довели до самоубийството му.


Винсент Ван Гог



Ван Гог остава в историята на изкуството като луд и гениален алкохолик. Прочутият художник обичал абсента - най-тежкото питие, което в старите времена било в състояние да предизвика халюцинации. Диетата на Ван Гог се състояла основно от кафе, цигари и алкохол. Веществото туайон, което съдържа абсентът, подобно на допинг, повишавало работоспособността, но постоянното отравяне с изпаренията на пелина водело до изкривяване на цветоусещането - сутрин всичко изглеждало като през жълта призма.


Така че именно тази напитка е виновна за особената жълтеникавост на "Слънчогледите" и други шедьоври от периода на Арл. Между другото, сега много производители на абсент, превърнали Ван Гог в своя търговска марка, печелят огромни пари от него. Постепенно той започва да губи връзка с реалността, в алкохолна лудост веднъж си отрязва ухото, няколко пъти посяга на живота на приятеля си Гоген и завършва живота си със самоубийство.


 Михаил Ломоносов



Склонността на Михаил Василиевич към неумерено пиене е широко известна сред колегите му и е повод за подигравки. Този факт от биографията му някога е бил старателно прикриван, но Ломоносов се връща от Германия като алкохолик и остава такъв до края на живота си. По-късно Ломоносов става нечувствителен към виното и ликьорите и пие само водка, подпийнал идва в канцеларията и често подписва документи, свързани с Академията на науките.


Често с грубите си постъпки и раздразнителността си Ломоносов предизвиквал рязко негативно отношение към себе си, но се говорело, че най-много от всичко страдали съпругата и децата му. Умира известният руски академик "от болест, развила се в резултат на неумерена употреба на горещи напитки".


Лорд Байрон



Джордж Гордън Байрон е един от най-добрите поети, които светът някога е виждал, и един от лидерите на художественото течение на романтизма през XVII и XVIII век. Лорд Байрон е известен със сексуалните си авантюри, както и с пристрастеността си към алкохола. Прочутият алкохолик не се свенел да поддържа връзки не само с жени, но и с мъже. В публикуваните през ХХ в. негови дневници може да се научи много за бисексуалния живот на поета. Интересен факт е, че той обичал да пие силни напитки от любимата си чаша, направена от човешки череп.


Едгар Алън По



Едгар Алън По е американски писател, известен със своята "черна" проза. Освен това е известно, че е бил заклет алкохолик и пристрастен към опиума. Заради вроден сърдечен порок По след чаша ром изпада в състояние на просветление, а след втората - в ярост. Писателят също така често бил подложен на депресивни състояния и страдал от силно главоболие, от което го спасявали наркотиците и алкохолът. Алкохолизмът е основният му порок и е причина за смъртта му на 40-годишна възраст.


Модест Мусоргски



Модест Мусоргски е известен руски композитор, алкохолик, който бързо е погълнат от тази зависимост.


Модест Петрович научава за първи път какво е бяла треска на 25-годишна възраст. След поредния пристъп лекарите в Николаевската болница откриват, че черният дроб на композитора е колабирал, сърцето му е било увеличено, а гръбначният му мозък - възпален.


Известният руски композитор, автор на световноизвестните опери "Борис Годунов" и "Хованщина", много болезнено преживява разпадането на прочутата музикална общност "Могъща шепа" и се пристрастява към алкохола. На 42-годишна възраст той вече е алкохолик с дълга история и изглежда като пълен старец. Предсмъртният му портрет, който виси в Третяковската галерия, е нарисуван от Иля Репин няколко седмици преди смъртта на композитора.


Пиросмани: ако известният художник не беше станал алкохолик, щеше да живее дълъг и щастлив



Най-известният от грузинските художници, Николай Пиросманишвили, е бил странен алкохолик, който е можел да нарисува табела или да изрисува стена за храна и пиене. Пугачова пееше за този знаменит художник: легендата разказва, че той поставил милиони рози на къщата си от любов към пътуващата актриса.


Наричали го "Нико художника", той твърдял, че вижда светци, рисувал предимно грузински празници, а алкохолът го вдъхновявал, докато не го докарал до гроба. Веднъж пиян, Нико изгубил цветовете си, слязъл в едно студено мазе, където два дни по-късно го намерили да лежи на калдъръма. Пиросмани бил откаран в болница, но след това за него не се знае нищо.


Стивън Кинг



Любимият писател на ужаси в света Стивън Кинг е бил и известен алкохолик


Стивън Кинг, един от най-известните и плодотворни писатели в света, се превръща в тих алкохолик на 30-годишна възраст. Сутрин той тръгвал към офиса си с шест опаковки бира, така че повечето му успешни книги са написани в нетрезво състояние. Според писателя той се страхувал, че не е способен да твори, когато е трезвен. Започнал да пие ракия вечер, а освен това се пристрастил към кокаина.


Проблемът си той не се страхувал да изтъкне в произведенията си. Например Джак Торънс в прочутия "Сиянието" - алкохолик, но се опитва да преодолее зависимостта си.


От живота изчезват дни и седмици и така продължава, докато съпругата на Стивън - Табита, не му поставя ултиматум: или веднага спира да пие, или може да се изнесе от къщата.


Две седмици по-късно Стивън се отказва от пиенето и оттогава не се е докосвал до алкохол или наркотици. Сега той все още е най-продаваният писател в Америка.


 Елизабет Боус-Лион



Лейди Елизабет Анджела Маргарет Боуз-Лайън е майка на английската кралица Елизабет II. Тази известна жена се е превърнала почти в национална икона за британците. Въпреки това тя можела да пие поне 8 пъти на ден и то абсолютно различни топли напитки: вино, водка, можела да изпие повече от една пинта бира наведнъж.


Но противно на добре известния факт за вредата от алкохола и на това, че жените алкохолички страдат от тази зависимост много по-тежко от мъжете, Елизабет Боус-Лайън доживяла до 101-годишна възраст.


 Аркадий Гайдар



Детският писател Аркадий Гайдар също попада в списъка на известните алкохолици


Книгите му излъчват позитивния поглед на детството, което сякаш никога не свършва. Няма нито едно съветско дете, което да не е запознато с такива известни детски произведения като "Тимур и неговата команда" или "Чук и Гек". Но такъв талантлив и необикновен детски писател Аркадий Гайдар още на тридесетгодишна възраст става алкохолик, пие постоянно, често в пълна самота. Пристрастяването към алкохола разклаща и без това нестабилната слаба психика на известния писател, а също така служи като причина за отмяна на браковете му.


През последните години от живота си Гайдар почти не излиза от депресията и рядко е трезвен повече от три-пет дни в месеца. По време на Великата отечествена война писателят се отказва от пиенето и отива на служба в армията като военен кореспондент. Писателят загива в битката при мистериозни обстоятелства: ръкописите и връхните му дрехи са откраднати.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да