Свързани новини

12.02.2021 14:16

Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци

Видян 2824 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки граждани и активисти се събраха под прозорците на премиера Бойко Борисов на екопротест в защита на Камчийски пясъци. Организатори на събитието бяха активистите от “За да остане природа в България” и “Зелени закони”. Според природозащитниците, проектът за изграждане на курорт в защитената територия в миналото е бил свързан с „Райфайзенбанк“ у нас, с Тодор Батков и с „империята“ на Миню Стайков през мрежа от български, австрийски и британски физически и юридически лица. Експерти алармираха „Биволъ“ за нежеланието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да върне заповедта за забрана за строеж на съответния бряг, въпреки обещанието да провери случая. Медията ни се опита да се свърже с екоминистъра, но той не отговори на обажданията и SMS-ите ни с молба за коментар. От “Райфайзенбанк България” реагираха на писменото ни запитване, адресирано до председателя на УС Оливер Рьогл и изпълнителния директор Мартин Питлик, признавайки за участие в проекта на една от дъщерните компании на банката-майка в миналото, съобщава bivol.bg.

По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България, гласи поводът на организаторите за провеждане на протестната акция пред Министерския съвет.

„След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави“, пише в обявата за събитието в социалната мрежа.

По-късно същия ден протестът получи и политическа подкрепа: от самите Камчийски пясъци се включи на живо съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов, който свърза застрояването на тази защитена зона с модела “Доган”.

От години проектът за курорт върху Камчийски пясъци бе на дъщерна компания на австрийската „Райфайзен Инвестмънт Банк“ (РИБ) у нас: „Рийс Интернешънъл“ ЕАД (REECE INTERNATIONAL EAD).

Според данните в Търговския регистър, фирмата с 430 хил. лв. капитал е регистрирана на адрес: гр. София 5345 р-н Красно село 68134-02 1606 бул. СКОБЕЛЕВ 55. А бордът на директорите се състои от трима души: ЕЛЕНА РУМЕНОВА ПЕЕВА, ДАНИЕЛА ЕМИЛОВА ТОДОРОВА, БОРИСЛАВ НИКОЛАЕВ ПОПОВ.

Самата „Рийс“ е фирмата майка на дружествата „Бета форест“ и „Мирта интернешънъл“. MET REAL ESTATE EAD е с капитал от 3 млн. лв. и е регистрирана на адрес: гр. София 5360 р-н Витоша 68134-17 1616 ул. БОГОВА СТЪПКА 4. А едноличният собственик на капитала е чуждестранна компания: „МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс“ ГмбХ 13 АВСТРИЯ. Бордът на директорите състои от: Волфганг Пучек (АВСТРИЯ) и Атанаска Маринова Димитрова, Ивайло Василев Господинов, Александър Милков Костадинов (БЪЛГАРИЯ).

Според експерта „Връзки с обществеността“ на „Зелени закони“ Иван Радев, който писа по темата в сайта на НПО-то, към 2010 г. „Мет Бетайлигунгсфервалтунг“ ГМБХ е собственост на Райфайзен банк, но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма Reece Enterprises Limited, притежавана от 81-годишния “сламен” човек Майк Рийс.


От отдела „Комуникации“ на австрийската банка в София отговориха на „Биволъ“, че „нито Райфайзенбанк (България), нито нейна дъщерна компания или свързано дружество имат участие в компании, които имат нещо общо с Камчийски пясъци“.

“В далечното минало Raiffeisen Investment AG, Виена индиректно, чрез проектната си компания MET Real Estate, е притежавала земя в района на Камчийски пясъци. Тъй като Raiffeisen Investment AG  вече не съществува, а и компанията се е управлявала от Виена, на колегите в Австрия ще отнеме време да направят проверка. Изпращаме въпросите си към тях“.

Екозащитниците: Кабинетът да спазва законите на ЕС

Природозащитниците настояват заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде „коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново“.

    „Тази забрана е временно решение, затова настояваме и за постоянно“.

А такова според „Зелени закони“ и  “За да остане природа в България” са единствено връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005) и Сергей Станишев (2005 – 2009).

Според тях за почти 11 години управление сегашният министър-председател Бойко Борисов „не направи нищо по въпроса“.

Според тях специално за Камчийски пясъци заменките „трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост“.

    „Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна“.

Двете НПО-та настояват България да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки.

    “Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни“.

Според данните им от 132 имота, по време на управлението на Бойко Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е само 82 хил. лв.: „По-малко от цената на апартамент“. „Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините“, категорични са организаторите на протеста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2021 16:34

    Ревизоро се оказа един корумпиран хореограф

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката