Радиосигнал на 8 милиарда години

Свързани новини

20.10.2023 10:53

Радиосигнал на 8 милиарда години достигна Земята

Видян 3658 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономите са открили мистериозен взрив от радиовълни, на които са били необходими 8 милиарда години, за да достигнат Земята. Бързото радиоизбухване е едно от най-отдалечените и енергични, наблюдавани някога.

Бързите радиоизбухвания, или FRB, са интензивни, милисекундни избухвания на радиовълни с неизвестен произход. Първият FRB е открит през 2007 г. и оттогава са засечени стотици такива бързи космически проблясъци, идващи от отдалечени точки във Вселената.

Според проучване, публикувано в четвъртък в списание Science, избухването, наречено FRB 20220610A, е продължило по-малко от милисекунда, но за тази част от мига е освободило еквивалента на енергийните емисии на нашето слънце за 30 години.

Много FRB освобождават свръхярки радиовълни, които траят най-много няколко милисекунди, преди да изчезнат, което прави бързите радиоизбухвания трудни за наблюдение.

Радиотелескопите са помогнали на астрономите да проследят тези бързи космически проблясъци, включително масива от радиотелескопи ASKAP, разположен в страната Уаджари Ямаджи в Западна Австралия. Астрономите използваха ASKAP, за да открият FRB през юни 2022 г. и да определят къде е възникнал той.


"Използвайки масива от (радио)антени на ASKAP, успяхме да определим точно откъде е дошъл взривът", казва в изявление съавторът на изследването д-р Стюарт Райдър, астроном от университета "Макуори" в Австралия. "След това използвахме (много големия телескоп на Европейската южна обсерватория) в Чили, за да потърсим галактиката източник, като установихме, че тя е по-стара и (по-далеч) от всеки друг източник на FRB, открит досега, и вероятно се намира в малка група сливащи се галактики."


Изследователският екип проследи избухването до това, което изглежда е група от две или три галактики, които са в процес на сливане, взаимодействие и образуване на нови звезди. Това откритие е в съответствие с настоящите теории, които предполагат, че бързите радиоизбухвания могат да идват от магнетари или високоенергийни обекти, които са резултат от експлозии на звезди.

Учените смятат, че бързите радиоизбухвания могат да бъдат уникален метод, който може да се използва за "претегляне" на Вселената чрез измерване на материята между галактиките, която остава неотчетена.

"Ако преброим количеството на нормалната материя във Вселената - атомите, от които сме изградени всички ние - ще установим, че повече от половината от това, което би трябвало да има днес, липсва", казва в изявление съавторът на изследването Райън Шанън, професор в Технологичния университет Суинбърн в Австралия. "Смятаме, че липсващата материя се крие в пространството между галактиките, но може би тя е толкова гореща и разпръсната, че е невъзможно да бъде видяна с помощта на обичайните техники."

Досега резултатите от настоящите методи, използвани за оценка на масата на Вселената, не съвпадат един с друг, което предполага, че не е включен целият обхват на Вселената.


Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал", казва Шанън. "Дори и в пространство, което е почти напълно празно, те могат да "видят" всички електрони и това ни позволява да измерим колко материал има между галактиките."


Този метод за използване на бързи радиоизбухвания за откриване на липсваща материя е демонстриран от покойния австралийски астроном Жан-Пиер Макарт през 2020 г.

"Джей Пи" показа, че колкото (по-далеч) е бързото радиоизбухване, толкова повече дифузен газ се разкрива между галактиките. Това сега е известно като връзката на Маккарт", каза Райдър. "Някои скорошни бързи радиоизбухвания изглежда нарушиха тази зависимост.


Нашите измервания потвърждават, че зависимостта на Макуарт е валидна за повече от половината от познатата ни Вселена."

Близо 50 бързи радиоизбухвания са проследени до момента до местата на тяхното възникване, а около половината от тях са открити с помощта на ASKAP.


Въпреки че все още не знаем какво причинява тези мощни изблици на енергия, статията потвърждава, че бързите радиоизригвания са често срещано явление в космоса и че ще можем да ги използваме, за да открием материя между галактиките и да разберем по-добре структурата на Вселената", казва Шанън.

Астрономите заявиха, че се надяват, че бъдещите радиотелескопи, които в момента се строят в Южна Африка и Австралия, ще позволят откриването на още хиляди бързи радиоизбухвания на по-големи разстояния.

"Фактът, че FRB са толкова често срещани, също е невероятен", каза Шанън. "Той показва колко обещаваща може да бъде тази област, защото няма да се направи само за 30 избухвания, а може да се направи за 30 000 избухвания, да се направи нова карта на структурата на Вселената и да се използва, за да се отговори на големи въпроси от космологията."


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.