Изследването, в което подробно са описани откритията, е публикувано в понеделник в списание Nature Astronomy.

Свързани новини

06.04.2023 10:31

Повтарящ се радиосигнал насочва астрономите към екзопланета с размерите на Земята

Видян 892 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономите са открили повтарящ се радиосигнал от екзопланета и звездата, около която тя обикаля, разположени на 12 светлинни години от Земята. Сигналът предполага, че планетата с размерите на Земята може да има магнитно поле и може би дори атмосфера, предаде CNN.

Магнитното поле на Земята защитава атмосферата на планетата, която е необходима на живота, за да оцелее, като отклонява енергийни частици и плазма, които се стичат от Слънцето. Откриването на атмосфери около планети, разположени извън нашата Слънчева система, може да насочи към други светове, които потенциално могат да поддържат живот.

Учените забелязаха силни радиовълни, идващи от звездата YZ Ceti и скалистата екзопланета, която обикаля около нея, наречена YZ Ceti b, по време на наблюдения с помощта на много големия телескоп Karl G. Jansky Very Large Array в Ню Мексико. Изследователите смятат, че радиосигналът е създаден от взаимодействието между магнитното поле на планетата и звездата.

Изследването, в което подробно са описани откритията, е публикувано в понеделник в списание Nature Astronomy.
Въз основа на новите данни от космическия телескоп NASA/ESA/CSA James Webb тази илюстрация отразява заключението, че екзопланетата LHS 475 b е скалиста и е с почти същия размер като Земята.


Планетата обикаля около звездата си само за два дни, което е много по-бързо от която и да е друга планета в Слънчевата система. Изследователите ще продължат това лято с допълнителни наблюдения с Webb, които се надяват да им позволят да заключат окончателно дали планетата има атмосфера. LHS 475 b се намира сравнително близо, на 41 светлинни години от нас, в съзвездието Октан. [Описание на изображението: Илюстрация на планета и нейната звезда на черен фон. Планетата е голяма, на преден план в центъра, а звездата е по-малка, на заден план и също в центъра. Планетата е скалиста. Горната четвърт на планетата (страната, обърната към звездата) е осветена, а останалата част е в сянка. Звездата е ярка, жълтеникаво-бяла, без ясни черти.]


"Видяхме първоначалното избухване и то изглеждаше прекрасно", казва в изявление водещият автор на изследването Себастиан Пинеда, астрофизик-изследовател в Университета на Колорадо в Боулдър. "Когато го видяхме отново, това беше много показателно, че може би наистина имаме нещо тук."

Магнитните полета могат да попречат на атмосферата на планетата да бъде намалена и по същество разрушена с течение на времето, когато частици се освобождават от звездата и я бомбардират, каза Пинеда.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -