Кирил Петков

Свързани новини

13.06.2023 09:31

Радев бързо да издаде указ: Петков

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в предаването Здравей, България съпредседателят на ПП Кирил Петков.  Законът, за разлика от пловдивчанина Не предвижда срок за подпис от президента!


Напомняме, че съветник му Александър Маринов обяви преди дни, че Радев ще поиска да чуе КС преди да издаде указа си. “Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор, да няма такава длъжност в България”, коментира Петков.


Според Кирил Петков  следващата голяма реформа, която трябва да бъде направена, е в службите.

 „Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и тя започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по ПВУ. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес”, заяви Петков.

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята съпредседателят на ПП.

Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков.  

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков каза, че от ПП-ДБ тази седмица предлагат в парламента да се направи комисия.

„Тя да не заседава дълго, но да покаже какво се е случило, например в моя случай, прокуратурата е открила производството 2 години след като го е затворила. Какво се е случило през 2 години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”, каза Петков.

„Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види прокурорите дали не са използвали тези документи за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, за да покажа, че тази комисия не се използва за „чадър””, каза Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за дискусиите по Конституцията.

„Отваряме широко дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият начин систематично България да напредне”, смята Петков.

„Това правителство ще управлява дотогава, докато има 121 депутати да го подкрепят. Никой не може да избяга от собствената си отговорност. Всички ние носим отговорност”, коментира още Петков.

„Това правителство ще остане само дотогава, докато виждаме, че се движи в правилната посока. Надявам се, заедно с подкрепата от ГЕРБ, да продължим с реални реформи”, каза съпредседателят на ПП.

Според него президентът Румен Радев трябва да издаде указа до края на седмица.

„Указът си е указ, той трябва да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента”, смята Петков.

Петков е категоричен, че следващ състав на ВСС трябва да избира следващ главен прокурор.

Самият той не бил доволен от настоящия състав на ВСС. „Знаем как последните 2 години не предприемаха никакви действия, сега предприеха бързи действия. Това, че има добър резултат от вчера не ми дава комфорт, че този ВСС може да си върши работата както трябва. Бихме се радвали конституционните промени да се случват максимално бързо и да движим България напред”, каза Петков.

Той каза още, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

По темата „Бюджет”, Петков каза, че ще има увеличение на пенсиите, доходите ще продължават да растат. Ще бъдат съкратени излишните разходи по различните министерства и публичните предприятия.

Следващата стъпка е назначаване на областни управители. В понеделник всичките настоящи подадоха оставки.

„С ГЕРБ решихме, че няма да слагаме политически лица, ще бъдат общественици. Търсим най-добрите кандидати по области”, каза Петков.

„Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Има огромна работа да се свърши там. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание с помощта на правителството. Народното събрание е правилният орган за това, а не президентът”, каза Кирил Петков.

„В момента ДАНС е първата и най-важната служба, от която да започне тази промяна”, каза Петков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби