Статията е публикувана в "Дойче веле"

Свързани новини

22.01.2024 09:22

Р. Игнатова си е в БГ, за €9млрд. е продала империята си: Зюддойче цайтунг по показания от процеса й в Германия

Видян 80942 пъти | Коментари 1
Гласували 12 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Къде е Ружа Игнатова? Мъртва ли е или си живее някъде най-охолно с 9 милиарда евро - под нова самоличност и с нов външен вид? Две германски издания отново тръгват по следите на българската "криптокралица".


На 8 януари 2024 в Мюнстер приключи съдебният процес срещу трима съучастници на "криптокралицата", както е известна още българката с германски паспорт Ружа Игнатова. На подсъдимата скамейка бяха трима - една съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро, предаде Дир.бг.


Те са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А адвокатът от Мюнхен е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите са получили 5 и 4 години затвор, а юристът - близо 3 години.

"Лъжи, слухове, международни финансови схеми"

Най-късно след това дело вече няма никакво съмнение, че в случая с измислената криптовалута OneCoin става въпрос за измамна схема, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ):

"Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове, международни финансови схеми... Съдът постанови три присъди на съучастници, но едно нещо трябва да е ясно: случаят ще приключи чак когато и основният обвиняем - "криптокралицата" Ружа Игнатова седне на подсъдимата скамейка."

От нея обаче няма и следа, припомня изданието. Една сутрин през октомври 2017 година Игнатова се качва на самолета от София за Атина и оттогава следите ѝ са губят. И делото в Мюнстер не успя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е "криптокралицата"?, посочва ЗЦ.

Малко светлина може да хвърли бившият бодигард на Игнатова Франк Шнайдер. Някогашният оперативен директор на тайните служби на Люксембург беше задържан на влизане в страната от Франция през април 2021 година и може да бъде екстрадиран в САЩ, където се водят няколко съдебни дела срещу хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята фирма Шнайдер е изградил нещо като частна тайна служба за Ружа Игнатова, което самият той отрича, допълва ЗЦ.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Игнатова научила от своите "български приятели", че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея, пише друго германско издание - издаваният в Баден-Вюртемберг вестник "Шварцвелдер Боте" (ШБ). Според изданието така "криптокралицата" е била предупредена, че трябва спешно да бъде изведена от страната, тъй като се превръщала в проблем за контактите ѝ.

В Атина Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат обратно в България, научаваме още от публикацията на ШБ. По късно Шнайдер получил есемес от Игнатова, който гласял: "Home safe (прибрах се успешно)". Това е и последният признак на живот от нея.


Фактът, че краткото съобщение до него било написано на английски, озадачило Шнайдер, тъй като преди Ружа Игнатова винаги му е писала само на немски, разяснява "Шварцвелдер Боте". Затова той смята, че Игнатова е била ликвидирана, а съобщението е било изпратено от нейните убийци.

Версията, че "криптокралицата" вече не е сред живите, се подкрепя и от информация, до която е успял да стигне "Зюддойче Цайтунг". Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на парчета, които хвърлил в морето. Тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани, уточнява ЗЦ.

Срещу подобна версия обаче говори фактът, че братът на Ружа и майка ѝ са разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство. Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер е изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е. това може да означава, че тя е жива.

Съществуват и документи, според които Ружа Игнатова си водела прекрасен живот в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Отче Ваш 22.01.2024 11:53

    Запомнете : ПРОСТОТИЯТА Е НЕПОБЕДИМА !!!! Всичко на този свят е тленно и временно, САМО ПРОСТОТИЯТА Е ВЕЧНА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева