Кабинетът на южноафриканския президент Сирил Рамафоса обяви в сряда, че руският лидер Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на лидерите на БРИКС в Йоханесбург следващия месец. Решението е взето от двете страни, се допълва в съобщението.

Свързани новини

19.07.2023 17:34

Путин няма да присъства на срещата на върха на БРИКС: Южна Африка

Видян 749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът на южноафриканския президент Сирил Рамафоса обяви, че руският лидер Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на лидерите на БРИКС в Йоханесбург следващия месец. Решението е взето от двете страни, се допълва в съобщението.

Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява Русия на високопоставеното събитие, съобщи страната домакин.

"Своевременно ще бъде публикувано изчерпателно изявление по съществените въпроси, които ще бъдат разгледани на срещата на върха, и по други свързани с нея външнополитически въпроси", се казва в изявлението.

Русия все още не е потвърдила развитието на ситуацията. Към миналия петък от канцеларията на Путин заявиха, че не е взето окончателно решение относно плановете му за срещата на върха.


Събитието в Южна Африка е първата лична среща на лидерите от БРИКС от няколко години насам. Преди това ограниченията за пътуване в рамките на Covid-19 направиха виртуалните срещи на върха по-възможни за Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, които съставляват блока.

Евентуалното посещение на Путин представляваше главоблъсканица за Южна Африка, тъй като страната е член на Международния наказателен съд (МНС). Органът издаде заповед за арест на Путин заради предполагаемата му роля в "отвличането" на украински деца в разгара на войната между Киев и Москва. Русия отхвърли обвиненията като политически мотивирани и изопачаващи евакуацията на малолетни от зоната на конфликта.

"Русия даде ясно да се разбере, че арестуването на действащия ѝ президент би било обявяване на война", обясни Рамафоса. "Би било несъвместимо с нашата конституция да рискуваме да влезем във война с Русия."

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Русия да е отправяла каквито и да било косвени заплахи към Южна Африка.

"Всички в този свят разбират какво би означавало покушение [срещу] главата на руската държава. Тук няма нужда от никакви обяснения", каза той пред журналисти.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни