Държавните глави на Турция и Русия разговаряха наскоро по телефона относно сътрудничеството между двете страни по стратегически проекти в областта на енергетиката, включително централата "Аккую" и доставките на природен газ.

Свързани новини

30.03.2023 12:09

Путин може да посети Турция: Ердоган

Видян 662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин може да посети Турция за откриването на първата атомна електроцентрала в страната, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред местната телевизия A Haber. Съоръжението в Аккую е построено в партньорство с руската държавна агенция за развитие на ядрената енергетика "Росатом".

Руският лидер ще присъства на церемонията по откриването лично или чрез видеовръзка на 27 април, каза Ердоган, като определи централата като една от "незаменимите инвестиции" на Тюркия, която ще помогне на страната "сериозно да съхранява енергия". Първият реактор на АЕЦ "Аккую" ще заработи по-късно тази година, а цялата централа трябва да бъде пусната в експлоатация до 2025 г. Когато бъде завършена, тя ще разполага с четири реактора, които ще могат да генерират 4800 мегавата.

Държавните глави на Турция и Русия разговаряха наскоро по телефона относно сътрудничеството между двете страни по стратегически проекти в областта на енергетиката, включително централата "Аккую" и доставките на природен газ.

Ердоган благодари на руския си колега за помощта му след смъртоносните земетресения в Тюркия миналия месец, която включваше даряване на строителни материали и изпращане на руски спасители и полева болница в провинция Хатай. Земетресенията с епицентър в близост до град Газиантеп отнеха живота на около 50 000 души и раниха много повече.

Турският лидер също така похвали "положителната позиция на Русия по отношение на разширяването на инициативата "Черноморско зърно", се казва в изявление, публикувано от Дирекцията за комуникации на президента в събота. Двете страни подписаха споразумение с Украйна и ООН през юли миналата година, като възобновиха износа на зърно от три от украинските пристанища, които бяха блокирани с началото на военната операция на Русия през февруари миналата година, а миналата седмица споразумението беше удължено.

Като страна членка на НАТО със силни икономически връзки с Русия, Турция е поставена в трудна ситуация по отношение на конфликта, разглеждан от мнозина като прокси война между Русия и военния алианс, който през последната година е вкарал десетки милиарди долари за оръжия в украинската армия. Въпреки това Анкара и Москва се договориха през август да търгуват с газ в рубли и се надяват да увеличат обема на двустранната търговия до 100 млрд. долара.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей