Разговаряме с директора на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев

Свързани новини

31.03.2022 15:14

Провеждаме дългосрочна и целенасочена политика за трансформация на Топлофикация Перник: Инж. Стойнев

Видян 1004 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разговаряме с директора на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Инж. Стойнев, какви са възможностите на България за гарантиране на независимостта на енергийната система?


 


В изпълнение на ангажимента на България като  държава членка на Европейския съюз трябва да бъдат заложени конкретни реформи в енергийния сектор. Необходимо е да се продължи обсъждането на възможностите за стабилизация на икономиката чрез Плана за възстановяване и устойчивост.


 


Трябва да се намерят най-добрите решения за излизане от кризата с енергийните цени и да се обсъжда увеличаване на използването на природен газ за постигането на въглероден неутралитет. Проектите в Плана трябва да бъдат съобразени с конкретните специфики  на регионите. Необходимо е реализацията им да бъде плавна, без социални и икономически сътресения.


 


В плана са записани две индикативни дати за затварянето на въглищните централи - 2038 г. и 2040 г. По време на преговорите с Европейската комисия


 


Намаляването на въглеродния отпечатък и енергийната интензивност на националната икономика налага предприемането на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд,  както и насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Успешният преход към нисковъглеродна икономика и реализацията на зелените инвестиции са пряко свързани  с осъществяването на законово регламентирани ключови реформи, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост.


 


Редица енергийни експерти говорят и за производство на енергия от водород. Смятам, че неговият потенциал като гориво на бъдещето също трябва да бъде разгърнат.




Необходимо ли е преосмисляне на Зелената сделка на фона на военния конфликт Русия-Украйна?


 


Сега е важно да се подсигурим собствените си източници на енергия. Временно трябва да продължим производство от въглища и да се обмислят варианти какви действия ще се предприемат при евентуално ограничаване на доставките на гориво. За всички е ясно, че твърдите изкопаеми горива са екологично проблемен източник на енергия, но при тази ситуация трябва да се помисли първо за енергийната сигурност и независимост на България.




Как ще коментирате информацията за евентуалното затваряне на две от българските централи - ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел"?


 


ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" са предприятия със стратегическа важност за районите, в които работят. Двете централи имат важно икономическо и социално значение. Освен базови мощности за производство на електрическа енергия, те са и сред големите работодатели. Евентуалното им затваряне ще доведе до намаляване на темпа на устойчиво икономическо развитие на регионите.


 


В енергийната криза, в която се намираме, е необходимо да пазим работещите си мощности, които са гарант за енергийната стабилност и независимост на страната. Смятам, че когато се повдигне темата за затваряне на базови централи, трябва да се подходи много внимателно и отговорно, особено когато самите дружества водят дългосрочна политика за постигане на целите на Европа за зелено производство на енергия.


 


Каква е екологичната политика на „Топлофикация Перник“ и върху какви проекти работите за трансформацията на предприятието?


 


В "Топлофикация Перник" от няколко години се води целенасочена политика за плавна трансформация. Ние инвестираме в производство на енергия от природен газ и биогорива. За да реализираме плановете си, припокриващи се с европейската зелена политика, закупихме газови когенератори. Близо две години работим по пускането им в експлоатация. Очаква се проектът да бъде завършен тази година. Ако няма забавяне по утвърдения план за внедряване на газовите когенератори, още през лятото ще започнем да работим  на природен газ.


 


Новите мощности ще допринесат за бързия енергиен преход на „Топлофикация Перник“ и са една от основните стъпки в процеса по премахване на въглищата като гориво. Газът е значително по-екологичен източник на енергия, благодарение на който чувствително ще намалят изпусканите емисии. На този етап планираме да използваме въглища само по време на отоплителния сезон, когато се произвежда и топлинна енергия, а извън него – ще работим само на „синьо гориво“.


 


Какво още остава да бъде направено по проекта?


 


Вече завършихме изграждането на халето, в което ще бъдат инсталирани когенераторите. Монтирахме релсов кран, както и осветление. Изградени са и обслужващите площадки, намиращи се около самите мощности. В момента се изгражда окабеляването. Всички предварителни дейности ще бъдат завършени в началото на пролетта, а след тях предстои самото инсталиране на когенераторите, което ще бъде извършено от експерти на фирмата производител. Преди пускането в експлоатация на когенераторите ще бъдат проведени и задължителните пробни пускове и наладка, които според разписания план ще продължат 30 дни.


 


Какви цели сте си поставили през 2022 г.?


 


През 2022 година сме си поставили доста амбициозни цели. Искаме да реализираме проекта за производство на енергия от природен газ. Амбицията ни е в следващите години да създадем напълно екологично производство на електрическа и топлинна енергия в Перник.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец