Това гарантира повече сигурност за местната енергийна система и оптимална цена за абонатите

Свързани новини

30.03.2022 13:33

Инж. Радослав Михайлов: Топлофикация Враца може да осигури около половината от топлинната енергия за следващия отоплителен сезон от биомаса

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инж. Радослав Михайлов – изпълнителен директор на Топлофикация Враца:



Топлофикация Враца може да осигури около половината от топлинната енергия за следващия отоплителен сезон от биомаса. Това гарантира повече сигурност за местната енергийна система и оптимална цена за абонатите.



В предварителния разговор казахте, че топлофикация е свързана с местната енергийна сигурност?


 


Точно така. Ролята на една топлофикация е не само осигуряване на комфорт, но и да бъде част от енергийната сигурност на градовете, в които я има. На трето място идва и цената за отопление, която в този случай е свързана с предвидимост. В много от градовете енергийната система няма да издържи, ако всички минат на отопление на електрическа енергия.


 


С това е свързан и един от страховете топлофикационните дружества да останат без природен газ. Дори когато се включат резервите на мазут, то той пак трябва да се подгрява с газ до определена температура от 100 – 110 градуса. За да не плашим хората, мисля, че запасите в Чирен все пак осигуряват някакво спокойствие, макар и за кратко в извънредни ситуации.


 


Казвате, че врачани могат да бъдат спокойни за отоплението през следващия сезон?


 


Ние отдавна работим по внедряване на алтернативна суровина, не заради потенциална криза с доставките на природен газ, а в стремежа си да постигнем социално приемлива и прогнозируема цена и това е биомасата. Както знаете тя е възобновяем източник на енергия, част от безвъглеродната енергетика към която се стремим. С реконструкцията на котела, която се прави няма да сгреша, ако кажа, че малко повече от половината от топлинната енергия през активния отоплителен сезон може да идва именно от работата на биомаса.


 


 


Вярно, че това струваше милиони, но тук идва моментът с гъвкавостта – ако постигнем по – добра цена за нашите абонати, работейки малко повече на природен газ – ще го правим. Ако цената на синьото гориво е като в момента или има други форсмажорни обстоятелства, просто ще работим на капацитета си с биомаса. Смятам, че хората ще оценят разумната ни политика за оптимизиране на цената чрез диверсификация на суровинния микс.


 


Използвате думата „прогнозируемост“. Удачна ли е тя по отношение на топлофикация, при положение, че пак се говори с колко процента ще се увеличи парното?


 


Опцията да използваме 2 суровини – природен газ и биомаса дава увереност на нас и нашите абонати, че произвеждаме чиста енергия на най – добрата цена. Това не означава, че тя ще бъде една и съща за следващите 10 години, а че ще бъде добра към всеки отделен момент . Виждате, че в момента всички горива на световните пазари вървят нагоре.


 


Ако работим само на природен газ при нарастващите цени, а и в добавка емисиите, които плащаме и които също се вдигнаха стремглаво няма да имаме никакъв избор. Биомасата в тази конкретна ситуация е отличен балансьор на цената. Тя може да служи като спасителна котва до голяма степен.


 


Как възприемате всички изказвания на общественици, че цената на парното трябва да е социално приемлива и може ли това да се постигне?


 


Да започнем от там, че топлофикационните дружества са търговски дружества. Социална цена на всяка цена означава загуби, които някой трябва да поеме, а това е трудно дори за държавата в топлофикация София, например. Това, че конкретно ние – в Топлофикация Враца се стремим да я постигнем не означава, че имаме задължението за това.


 


Социалната политика се прави от Социалното министерство, а не от търговските дружества.  Нашето желание да постигнем оптимална цена, да повишим качеството на предлаганата услуга, да бъдем още по – отворени към нуждите на хората, е концепция за развитие на едно частно дружество, а не задължение, вменено ни от някой. Това е все едно да кажете, че цената на една книга трябва да е 2 лева, защото хората имат нужда да четат. Във всяка книга са вложени материали и труд и няма как да се продава за колкото ни се иска, за да е достъпна за всички. Отделно от това цената на топлинната енергия към абонатите се определя от регулатора КЕВР.




Какво можете да кажете в аванс за следващия отоплителен сезон?


 


Надявам се първо да приключим успешно този. Предстои ни работа по топлопреносната мрежа и по инвестиционната програма в производството, за подобряване качеството на услугите. Това, за което от сега мога да поема ангажимент е, че ще продължим програмата за равни вноски, което позволява на хората да планират разходите си и да разсрочат зимното отопление на 12 вноски при това с допълнителна отстъпка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се