Протестиращите имат 5 искания

Свързани новини

18.09.2023 17:56

Протест до дупка: Земеделците

Видян 4551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделските производители в цялата страна стартираха протеста си срещу вноса на земеделска продукция от Украйна. Акциите в цялата страна включват блокади на гранични пунктове и главни пътища. Утре недоволството им достига и до София. В протеста участват всички браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.


“Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна”, каза шефът на Българския фермерски съюз (БФС) Георги Стоянов.


ИК за провеждане на безсрочните ефективни протестни настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.


Протестиращите имат 5 искания: Да продължи забраната за внос от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември (както преди месец им обеща този кабинет) на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради кризата в бившата съветска република, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Браншът иска също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план. “Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания”, предупреди Стоянов.


“Протестът на земеделските производители излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени", заяви премиерът Николай Денков. “Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Решението дали ще отпадне, или няма да отпадне зърното, не може да се взима само от производителите. То трябва да отчита общата икономическа ситуация и се взима от МС и НС", посочи той.


На свой ред министърът на земеделието Кирил Вътев покани с отворено писмо на среща представителите на ИК.  Той увери, че след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тях се настоява Киев да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби