В писмото си към протестиращите Вътев подчертава, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна.

Свързани новини

18.09.2023 16:06

Ще настояваме Украйна временно да задържи износа си към България: Земеделският министър

Видян 1423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на протестиращите земеделски производители, предаде БНТ.

Декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест е обсъдена в Министерския съвет и формулираните искания на протестиращите производители са удовлетворени, пише министърът. Уточнява се, че е необходимо да се прецизират количествата и продуктите в точка първа от исканията.

България ще настоява пред Украйна да задържи износа си за страната ни до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими, става ясно от писмото. Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори с Украйна, които продължават и сега.

В писмото си към протестиращите Вътев подчертава, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна.

    "Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се министърът към бранша.

Целият ресурс на МВР е накрак заради протестите на зърнопроизводителите

Ето целия текст на писмото на министъра:

    "СКЪПИ КОЛЕГИ,

    Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям.

    Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

    След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.

    България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

    Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители.

    Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.

    Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

    Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

    Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

    Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор.

    За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ.

    В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 г., формулираните искани в 5 точки са удовлетворени.

    Необходимо е заедно с Вас да прецизираме количествата и продуктите в т.1 .

    С уважение:

    Министър на земеделието и храните
    Кирил Вътев"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец