Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие, припомнят от прокуратурата.

Свързани новини

07.04.2023 12:29

Прокуратурата разследва група за търговия с влияние за отстраняване на висши магистрати и полицаи

Видян 545 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители. Това съобщиха от държавното обвинение в петък.

Оттам припомнят, че на 16 март бе дадена пресконференция за образувано досъдебно производство за ръководене и участие в ОПГ, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Пред медиите бяха представени част от събрани доказателства. Те показват, че разследвани хора, подсъдими и други провеждат разговори за организиране на кампания в САЩ, в страни от Европейския съюз, включително България за дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи. В това число влизали и действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, пишат от прокуратурата.

Представени бяха листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ВТБ“ - отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; „Цецо от Белград“ - вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката. Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие, припомнят от прокуратурата.

Оттам представиха и съдържанието на два броя флашпамети със звукови файлове. На тях, според държавното обвинение, се чуват разговори между Дилиян Георгиев (с мярка „задържане под стража“), Красимир Каменов (привлечен като обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР, Овидиу Семенеску (обявен за международно издирване от Интерпол по разследване за участие в ОПГ у нас) и „Митко BIRD“ - вероятно журналистът Димитър Стоянов. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. Междувременно той се укрил и бил открит в Испания, където е задържан по издадената от СГП Европейска заповед за арест.

От това производство са отделени материали и са образувани още  самостоятелни досъдебни производства. Ето и поясненията на прокуратурата за тях:

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители,както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

Коментар по темата пред медиите направи и главният прокурор Иван Гешев. Той беше категоричен, че няма да допусне да се заплашват магистрати, жени и майки. „Няма да допусна да се оказва натиск върху колеги от МВР и магистрати, с опити за сплашване, дискредитиране, компроматна война и, може би, по-неприятни неща”, допълни той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион