Прокурори в СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с "Булгаргаз"

Свързани новини

11.02.2022 14:48

Прокуратурата проверява висшестоящи полицаи във връзка с Булгаргаз

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Прокурори в Софийската градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с "Булгаргаз" с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).


 


Член 282 гласи: "Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация".


 


След анализ на материалите по делото наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.


 


В тази връзка от държавното обвинение са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи "нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването".


 


Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства.


 


От Софийската градска прокуратура разпространиха копие от резолюциите със заличени данни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.