От държавното обвинение насочиха въпросите за решението за изгонването на дипломатите към правителството

Свързани новини

29.06.2022 15:27

Прокуратурата няма данни от службите за нерегламентирана дейност на изгонените руски дипломати

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е научила от медиите за решението България да изгони 70 руски дипломати.


"В прокуратурата не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната", обясни пред Дневник говорителят на главния прокурор Сийка Милева.



От държавното обвинение насочиха въпросите за решението за изгонването на дипломатите към правителството. Вчера партиите в парламента реагираха на решението разнопосочно - някои го подкрепиха и го определиха като закъсняло, а други отправиха критики към премиера Кирил Петков и твърдят, че решението е взето еднолично.



Във вторник Външното министерство съобщи, че на посланик Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на тези, "които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.".



През последните няколко години прокуратурата започна няколко досъдебни производства за шпионаж в полза на Русия. До момента практиката показва, че информацията се подава от службите към прокуратурата, която започва разследване, ако има основание, а паралелно с това Министерството на външните работи предприема дипломатически действия.



На 2 март главният прокурор Иван Гешев съобщи, че спецпрокуратурата и Държавната агенция Национална сигурност са започнали разследване срещу руски дипломат и български генерал от запаса за нерегламентирана разузнавателна дейност.



На 19 март 2021 г. шестима души, сред които бивши и настоящи военни, бяха задържани и обвинени в участие в шпионска мрежа, работила в България и изнасяла класифицирана информация за България, НАТО и ЕС в полза на Русия.



Последно на 1 април Министерството на външните работи обяви в съобщение до медиите, че е връчило нота, с която дипломатически служител от руското посолство се обявява за персона нон грата, като му се дава 72-часов срок да напусне страната.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби