Новината беше оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите.

Свързани новини

28.06.2022 19:33

България гони 70 руски дипломати, БСП не е съгласна

Видян 4692 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България отзовава 70 руски дипломати. Новината беше оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите.


 


"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който дойде в парламента за разговори с парламентарната група на "Продължаваме промяната".  Припомняме, че в София има 32 дипломати, другото са чистачки, готвачки, шофьори и др.


 


Петков поздрави службите за добрата работа за установяването на дейността на тези дипломати:


 


"Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина".


 


"Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме", каза още той.


 


Петков отказа да даде повече информация около дейността на руските дипломати, но уточни, че това са единствено служители на посолството и не са работили в други институции.


 


"Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. В неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", добави премиерът в оставка:


 


 


"Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва".


 


Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана днес в Министерството на външните работи, потвърдиха от ведомството.


 


Там ѝ е била връчена нота за отзоваването на 70-те руски дипломати от мисията на Русия в София. Те трябва да напуснат България до 3 юли.



България също така експулсира съветника на руския посланик Филип Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе и директора на културно-информационния център. Всички дипломати и технически персонал ще бъдат изгонени от Генералното консулство на Русия в Русе в България, предаде ТАСС.



От посолството отбелязват, че Генералното консулство на Русия във Варна е останало практически без персонал поради експулсирането на дипломатите.



Източник от руското външно министерство заяви пред ТАСС, че Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България.




 "Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици.



То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет.



БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел".



Това написа лидерът на партията Корнелия Нинова във Фейсбук.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Отче Ваш 29.06.2022 10:56

    А когато украинското посолство призоваваше да се записват наемници, Външно къде бля? Когато Киро пльосна нигерийска сметка и заповяда всеки да преведе по една заплата за Украйна, Външно къде бля?! Долна, продажна сган !!!

  • 002 червена шапчица Сарматка 29.06.2022 10:55

    Това е евроатлантическата ДемоНОкрацията в действие !!! Може да подкрепяте свободно само този за който ви кажем. От друга страна на посланика на УСрайна му е разрешено всичко, да манипулира кочината Парламент на Булгаристан с фалшиво писмо, да призовава за подкрепа за набирането на доброволци за фронта, Изискването( не искане, а изискване) на българско оръжие и проповядване на омраза срещу друг народ. Впечатляващо, НАЛИ ???!!!

  • 001 Anonimen 28.06.2022 22:15

    Но-о.о... беше твърде съгласна да джипкат укитата с оръжие. Бахти гьонсуратлъка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и