Инсценираната от столични полицаи хулиганска проява - увреждане на патрулна кола от двама младежи и късане на полицейски пагон на униформен, ще струва на прокуратурата близо 20 000 лева, съобщава Лекс, като цитира решение на Софийския градски съд (СГС) по Закона за отговорността на държавата

Свързани новини

19.04.2023 16:45

Прокуратурата е осъдена да плаща за инсценировката на полицаи за скъсан пагон

Видян 597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Инсценираната от столични полицаи хулиганска проява - увреждане на патрулна кола от двама младежи и късане на полицейски пагон на униформен, ще струва на прокуратурата близо 20 000 лева, съобщава Лекс, като цитира решение на Софийския градски съд (СГС) по Закона за отговорността на държавата. По силата му прокуратурата трябва да плати 13 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на съдената и оправдана по това дело Александра Стоилова, както и още 6000 лева за адвокатски хонорар.


Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в Господари на ефира запис от камера в районното.


Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче се оплака още тогава, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.


Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че полицаят е излъгал.


Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Страсбург поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение.


Решението на съдия Десислава Янева за обезщетението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Пламен Валентинов









 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец