Прокуратурата атакува решението с аргументи за завишен размер на обезщетенията, но Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване, като прецени, че те са справедливо определени и няма противоречие в съдебната практика.

Свързани новини

03.04.2023 16:59

Полицаи осъдиха окончателно прокуратурата за 110 000 лв.

Видян 4232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Полицаят Георги Богданов и бившият му колега Димитър Стойчев осъдиха окончателно прокуратурата да им плати обезщетения от 110 000 лева за неимуществените вреди от воденото срещу тях дело след операция Шейховете за кражба на бензин от Лукойл Нефтохим – Бургас, съобщава Лекс.


В нея бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, а това беше и едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура (СП), което стигна до спецсъда.
Миналата година Софийският апелативен съд (САС) осъди държавното обвинение да плати 50 000 лева обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лева на бившия му колега Димитър Стойчев. Прокуратурата атакува решението с аргументи за завишен размер на обезщетенията, но Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване, като прецени, че те са справедливо определени и няма противоречие в съдебната практика.


Богданов и Стойчев заведоха искове срещу прокуратурата за по 120 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях за това, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция. Акцията беше проведена през 2010 г. и огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а две години по-късно разследването беше поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха само Стойчев, Богданов и Валентин Станев, като след това и тримата бяха оправдани последователно от специализираните съдилища и от ВКС, като делото приключи окончателно през 2014 г.


Богданов и Стойчев осъдиха прокуратурата да им плати по-високи от обичайните обезщетения, като и градският, и апелативният съд отбелязаха в решенията си, че обвиненията са изключително дискредитиращи за служители на МВР, които са призвани да следят за спазването на закона.


За да им присъдят по-високи от обичайните обезщетения, съдилищата приеха, че обвиненията са им се отразили изключително травмиращо, засегнали са пряко професионалната им реализация като полицаи и са ги злепоставили непоправимо в професионалните среди.


















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей