Правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции.


Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова относно наложените вчера санкции по закона „Магнитски“ от Министерството на финансите на САЩ срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски, Илко Димитров Желязков и още трима български граждани.


Лидерът на левицата призова главния прокурор Иван Гешев да започне разследване на посочените случаи за корупция.


„Този сигнал не е само антикорупционен, който ни се изпращат, той е и политически, защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Истинското разследване трябва да стигне докрай. Да се покажат политическите сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел“, коментира Нинова.


Тя беше категорична, споменаваният от САЩ лидер, вземал подкупи от Божков – не е тя. 


„Не можем да гадаем, това е работа на прокуратурата да изясни кой е този човек и да започне разследване. Допускам, че ще има ефект върху изборите, особено ако не спрем дотук“, допълни тя.


Нинова каза още, че с тези санкции САЩ дават знак на България, че трябва да си свършат работата и да стигнат до политическия чадър, който през годините е покровителствал този модел на корупция.


Относно срещата на Нинова с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод болницата в Раднево, тя зави, че:


„Става въпрос за системно източване на болницата от кмет на ГЕРБ и от общинския съвет – с мнозинство на ГЕРБ, докарването ѝ до фалит и в момента – продажбата ѝ на приближен до ГЕРБ човек за жълти стотинки“.


По думите ѝ са поискали съдействие от ресорния министър за разследване на казуса. Тя добави, че събраните доказателства по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.