Продажбите на луксозни коли в Украйна бият рекорди въпреки войната

Свързани новини

29.02.2024 14:50

Продажбите на луксозни коли в Украйна бият рекорди въпреки войната

Видян 770 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През миналата година в Украйна са регистрирани рекордни продажби на луксозни автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не се е случвало и преди войната с Русия. А броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти спрямо 2021 г., съобщава изданието strana.best.

Подобен бум в търсенето на скъпи автомобили в една воюваща държава на пръв поглед изглежда много странно, но си има логично обяснение. Според Министерството на икономиката средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% - до 1,56 милиона гривни (74 000 лена), като това се дължи на потока от премиум-автомобили.

Дори в момента, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с коли на Mercedes и BMW, които чакат да влязат в страната. По данни на компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263, тоест 1,5 пъти. Баварската марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна.

Продажбите на Mercedes (2601 през 2023 г. срещу 2987 през 2021 г.) и Lexus (1892 през 2023 г. срещу 1858 през 2021 г.) формално не са се променили много. Но всъщност, като се има предвид, че милиони хора са напуснали чужбина и значителна част от територията на страната е завзета от Русия, дори тези цифри са сериозно увеличение. В същото време през миналата година Mercedes зае 7-мо място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-ти).

Причините за бума са няколко. Първо, още през 2022 г. започнаха да се появяват слухове, че премиум-автомобили се доставят през Украйна за Русия, където след въвеждането на санкциите спряха вноса на луксозни коли от Европа и САЩ. Тази схема обаче не проработи масово дълго. Международните производители на автомобили, заедно с Всеукраинската асоциация на вносителите и дилърите на автомобили, незабавно проведоха своето разследване и шоурумите започнаха да предприемат мерки за спиране на „изтичането“ на автомобили.

Второ, много бизнесмени и украинци, които имаха спестявания, най-накрая решиха да не отлагат покупката на колата на мечтите си. Заради войната те не знаят какво ще се случи утре, така че защо да не си купите добра кола точно сега. Освен това мнозина спряха да инвестират в недвижими имоти, където приходите паднаха рязко след руската инвазия. И решиха да похарчат парите си за автомобили от по-висок клас.

Трето (и това е основното), се появи категория нови кандидати за луксозни автомобили - хора, чието благосъстояние се е увеличило значително от началото на войната. По-рано те са карали модели на масови марки, но сега се качват на модели на премиум-производителите. Голяма част от тях са забогатели благодарение на различни, в това число и корупционни, схеми за доставки на армията. И са готови да харчат парите си за скъпи вещи (продавач на швейцарски часовници от Киев твърди, че продажбите му през последната година са повече отколкото за цялото съществуване на бизнеса му).

Въпреки всичко, по данни на Autoconsulting, през януари тази година е имало неочакван спад в продажбите на премиум автомобили. Луксозните марки изпадат от топ 10 на най-продаваните автомобили. BMW, например, се смъква с 9 позиции наведнъж - от 5-то място на 14-то (продажбите спаднаха с почти 44%), Mercedes - с 11 позиции (от 4-то място на 15-то, в продажбите - минус около 49%), Lexus се премести от 12-то място до 13-то място (с ръст на продажбите от 56%).
Резултатите на Audi обаче скочиха - през месеца от



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак