Бум на продажбите на Tesla в Украйна

Свързани новини

27.01.2024 07:01

Бум на продажбите на Tesla в Украйна: Le Figaro

Видян 6293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Украйна се наблюдава "изненадващ бум" на електромобилите, при който покупките са нараснали почти десетократно в сравнение с нивата преди войната, съобщи Le Figaro. Данните показват, че автомобилите Tesla са особено популярни сред украинците.   

В края на 2021 г. в страната са били регистрирани само 8 541 електромобила, докато до януари 2023 г. тази цифра е скочила до 46 830, посочва изданието, позовавайки се на данни от индустрията. Въпреки продължаващите военни действия, този "бесен" растеж продължи и през миналата година, тъй като до ноември броят на електромобилите почти се е удвоил, достигайки 83 116, отбелязва изданието.   

"За пръв път се сблъскахме със значително нарастване на търсенето на кредити за електромобили на фона на недостига на горива и повишаването на цените на горивата", заяви Антон Тиутюн, заместник главен изпълнителен директор на украинската държавна банка "Ощадбанк".   

Рискът от прекъсване на електрозахранването на фона на стачките по енергийната инфраструктура на Украйна не спира украинците да купуват електромобили. Според Nissan Motor Ukraine страната разполага с доста добре развита обществена мрежа за зареждане, наброяваща до 11 000 станции, което е повече, отколкото в американския щат Ню Йорк и два пъти повече, отколкото в Полша.


Смятахме, че износът на електромобили за Украйна ще спре с войната, и това се случи. Но след шест месеца бизнесът беше по-силен от всякога", казва Ханс Ерик Мелин, директор на Circular Energy Storage, британска фирма, която следи потоците от използвани батерии по света.


Търсенето се определя главно от вноса на автомобили втора употреба, след като украинското правителство отмени повечето данъци и мита, пише Le Figaro, като отбелязва, че автомобилите Tesla са особено популярни.   

Докато през 2021 г. украинците са купили едва 454 Tesla, през 2023 г. този брой е скочил до над 4600 единици, според статистиката на автомобилната асоциация на страната Ukravtoprom. Преди две години Украйна е била сред трите най-големи дестинации за употребявани американски електромобили, продавани в чужбина, след Нигерия и Обединените арабски емирства.  

Повечето от внесените автомобили Tesla обаче са повредени и са закупени чрез търгове в САЩ и Канада, твърди Le Figaro, който се позовава на автомобилния експерт Иван Малаховски от онлайн медията Wired. Според Малаховски някои украинци са превърнали ремонта на Tesla в доходоносен бизнес, като поправят до 100 автомобила на месец.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак