Неотдавна Hertz обяви, че продава 20 000 електрически автомобила от своя автопарк и ги заменя с бензинови. Една от причините за това е, че шофьорите продължават да разбиват автомобилите.

Свързани новини

18.01.2024 16:51

Тесла катастрофира по-често от автомобилите с бензинови двигатели. Ето защо

Видян 983 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неотдавна Hertz обяви, че продава 20 000 електрически автомобила от своя автопарк и ги заменя с бензинови. Една от причините за това е, че шофьорите продължават да разбиват автомобилите.

Главният изпълнителен директор на Hertz Стивън Шер отбеляза, че разходите за ремонт на електромобила също са много по-високи. Отстъплението на Hertz от продажбите на електромобили показва по-широк проблем за индустрията на електромобилите. Изследователи от LexisNexis Risk Solutions, които са проучили данни от застраховането, са установили, че очевидно не само шофьорите на автомобили под наем имат проблеми с поддържането на електромобилите в изправност.

Изявленията на Шерр повтарят констатациите на застрахователните анализатори в LexisNexis, които установиха, че когато собствениците на превозни средства преминат от бензинови към електрически автомобили, те са склонни да катастрофират повече. Шофьорите също са склонни да катастрофират малко повече, когато преминават към автомобили с бензинови двигатели, но увеличението е по-изразено при електрическите автомобили. Според данните честотата на застрахователните искове се увеличава с около 14,3 %, докато сериозността на исковете, или сумата, която трябва да се изплати, се увеличава с 14,5 %.


Увеличението на инцидентите е най-голямо през първата година или около нея, след като водачите се сдобият с нов електромобил, но след това намалява, според LexisNexis, вероятно тъй като хората свикват да управляват новия модел. Проблемите са много по-малки, когато водачът сменя автомобила си с бензинов двигател с друг автомобил с бензинов двигател, установиха те.


Предимно за Tesla

И в двата случая - с Hertz и с LexisNexis - "електрически превозни средства" до голяма степен означава Tesla. Tesla представляват 80% от електромобилния парк на Hertz. Сред частните електромобили Tesla също представляват мнозинство, като се има предвид, че те представляват по-голямата част от всички нови електромобили, продадени в САЩ.

Това предполага, че може да има нещо в Teslas, което да кара хората да катастрофират повече от другите автомобили. Но изследователите на LexisNexis и преди са забелязали подобни тенденции в Китай, където има много повече електрически автомобили - включително и такива, които не са Tesla.

В своето изследване LexisNexis разглежда застрахователни искове за нови електрически автомобили, които са заменили бензинов автомобил в домакинството. Доколкото е възможно, анализаторите са се опитали да изравнят други променливи, като например възрастта на водача, доходите на домакинството и нивото на застраховката.

Катастрофите са още по-чести в домакинства с газов и електрически модел, което показва, че редовното преминаване от един към друг модел изостря проблемите. А фактът, че честотата на катастрофите намалява с времето, също предполага, че непознаването има нещо общо с това, казва Сяохуи Лу, ръководител на изследванията на електромобили в LexisNexis Risk Solutions,

Институтът за данни за загубите по пътищата, американска организация, финансирана от застрахователната индустрия, не е установил по-висока честота на катастрофите за автомобилите Tesla или други електрически превозни средства в по-широк смисъл въз основа на общите застрахователни искове. Според HLDI обаче Tesla имат тенденция да имат по-високи разходи за обезщетения.


 Особености при шофирането на електрически превозни средства

В много отношения няма голяма разлика между шофирането на автомобил с вътрешно горене и електрически модел като Tesla. Има педал на спирачката, педал на газта и волан. Но има някои ключови разлики между шофирането на Tesla, както и на някои други електрически модели, и шофирането на автомобили с бензинови двигатели.

Например автомобилите Tesla нямат бутон "Старт" за включване и изключване на автомобила. Вместо това, щом водачът седне в автомобила, той се включва незабавно и е готов за шофиране. Когато водачът излезе, автомобилът се изключва сам. Тъй като това е електрически автомобил, което означава, че няма звук или вибрации от двигателя, разликата между включване и изключване понякога може да бъде по-трудно различима.

Може би по-важно за целите на застраховането, казва Лу, Tesla са бързи. Благодарение на мощните си електрически двигатели те могат да ускоряват много по-бързо от типичните бензинови автомобили.


Например Tesla Model 3 Long Range, който дори не е особено ориентиран към постиженията, може да ускори от нула до 60 мили в час за 4,1 секунди, според Car and Driver. За сравнение, на BMW 330i му е необходима повече от секунда, за да достигне тази скорост. Tesla Model 3 Performance може да го направи за 3,1 секунди, според тестовете на Car and Driver. Преди Tesla този вид бързина се свързваше с високоефективните спортни автомобили.

В застрахователния бизнес има отдавна установена връзка между конските сили и честотата и размера на застрахователните искове. Бързите автомобили се удрят по-често и по-силно, което води до повече - и по-тежки - катастрофи. Освен това при електромобилите липсват обичайните звуци на двигателя, които съпътстват бързото ускорение и високите скорости, така че е възможно водачите да не осъзнават толкова добре колко бързо се движат.

Освен допълнителната скорост, електрическите превозни средства са и по-тежки от автомобилите с бензинови двигатели поради големите и плътни акумулаторни батерии. Това води и до повече повреди в автомобилите, в които се блъскат електромобилите, което води до по-високи застрахователни обезщетения.

Високата скорост дори не е задължителният проблем, казва Лу. Контролирането на скоростта е особено важно в среда с ниска скорост, като например в паркинг, където наоколо има други автомобили и бетонни стълбове. При бензиновите автомобили потеглянето от място изисква двигателят да се раздвижи малко преди автомобилът да започне да се движи. Не така стоят нещата при електромобилите, които реагират по различен начин на натиска върху педала.


 "Повечето шофьори са обучени да управляват автомобили с [вътрешно горене] и прилагат обичайното количество натиск върху педала за управление, но поведението им е много различно, особено в зоните с ниска скорост", казва Лу.

Електрическите превозни средства могат също така да имат така нареченото "управление с един педал", което забавя бързо автомобила, когато водачът вдигне педала на газта, вместо просто да го остави да се движи. Свикването с използването само на един педал за потегляне и спиране може да доведе до объркване в аварийни ситуации, когато е необходимо бързо натискане на действителния спирачен педал.

Вероятно повечето водачи се чувстват комфортно при управлението на новите си електрически автомобили с опит, по-малък от три години, каза Лу.

Но данните от изследването показват, че тази увереност може да е погрешна.


 Източник:CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката