"Много политици тук все още мислят и действат според законите на този исторически период. Те смятат, че възстановяването на международния престиж на Русия с идването на Владимир Путин на власт в нашата страна се е превърнало в "главоболие" за Вашингтон

Свързани новини

19.12.2022 17:27

Призракът на Съветския съюз все още обитава коридорите на властта във Вашингтон: Руският посланик

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подкрепата на САЩ за Украйна е продиктувана от стремежа от епохата на Студената война да се отслаби Русия и да се подчини Европа, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов пред Newsweek. Той обаче предвижда появата на нов "многополюсен свят".

В разговор с американското списание седмица, след като Пентагонът обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 275 млн. долара, Антонов отбеляза, че Вашингтон "изглежда има нужда постоянно да се самоутвърждава чрез конкуренция с Русия".

Най-новата Национална отбранителна стратегия на Пентагона описва Русия като "остра заплаха" за интересите на САЩ и изисква американската армия да се оборудва така, че да "надделее в конфликт" срещу Москва, "ако възпирането се провали"

"Изглежда така, сякаш "призракът" на Съветския съюз все още обитава коридорите на властта в американската столица, а Старата война изобщо не е приключила", казва Антонов пред Newsweek. "Много политици тук все още мислят и действат според законите на този исторически период. Те смятат, че възстановяването на международния престиж на Русия с идването на Владимир Путин на власт в нашата страна се е превърнало в "главоболие" за Вашингтон.


"С конфликта в Украйна Съединените щати са в по-добра позиция да реализират своята "идея" за отслабване на Русия", каза Антонов. "Много по-лесно е да се консолидира обществото в Съединените щати и в западния лагер като цяло около образа на "външен враг, който подкопава ценностите на демократичния свят". "

В същото време САЩ могат да използват "Русия, за да оправдаят безпрецедентните си военни разходи", като същевременно "разрушават взаимноизгодните връзки между Русия и Европа, превръщайки я в напълно зависима от Вашингтон".

Самоналоженото от ЕС енергийно ембарго срещу Русия, което САЩ насърчават, вече е струвало на блока близо 1 трилион долара, съобщи Bloomberg в неделя. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи разрушаването на руско-европейските газопроводи "Северен поток" като "огромна възможност" за ЕС да се откаже от руския газ, а САЩ вече се намесиха, за да продават на Европа свой собствен втечнен природен газ на по-високи цени.


На пръв поглед може да изглежда, че американците "печелят" навсякъде", казва Антонов. "Сега обаче нещата са различни. Ясно е, че се намираме в началото на сложен и дълъг път на изграждане на многополюсен свят", в който "Руската федерация се застъпва за това, че в бъдещата система на международните отношения трябва да се отчитат интересите на всички участници".


Снимка: Ройтерс



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте