"Независимо от източника на оръжията, ако и Тайван, и Украйна се нуждаят от тях, те трябва да отидат първо в Тайван", пише Хоули и предлага "Германия или други съюзници от НАТО" да се съсредоточат върху снабдяването на Украйна.

Свързани новини

10.12.2022 07:16

Вашингтон трябва да даде приоритет на оръжейните доставки за Тайпе пред тези за Киев: Сенатор до администрацията на Байдън

Видян 12798 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският сенатор републиканец Джош Хоули призова Държавния департамент да изпрати оръжия в Тайван вместо в Украйна с аргумента, че островът е "по-важен за националните интереси на САЩ" Хоули и преди е предполагал, че парите, които Вашингтон отпуска за Киев, е по-добре да бъдат изразходвани у дома.

В писмо до държавния секретар Антъни Блинкен Хоули твърди, че изчерпването на собствените оръжейни запаси на САЩ за укрепване на украинската армия пренебрегва "нашите жизненоважни интереси в областта на сигурността в Азия" Републиканецът от Мисури твърди, че този поток от оръжия трябва незабавно да бъде насочен към Тайпе, тъй като въоръжаването на Тайван ще бъде "изключително трудно", ако Китай започне хипотетично военно нападение срещу острова.

"Независимо от източника на оръжията, ако и Тайван, и Украйна се нуждаят от тях, те трябва да отидат първо в Тайван", пише Хоули и предлага "Германия или други съюзници от НАТО" да се съсредоточат върху снабдяването на Украйна.



САЩ признават, но не одобряват суверенитета на Китай над Тайван. Въпреки че от 70-те години на миналия век Вашингтон се придържа към политиката на "един Китай", той продава оръжия на Тайван, а президентът Джо Байдън неведнъж е заявявал, че САЩ ще подкрепят острова в случай на конфликт с Китай.

Администрацията на Байдън се ангажира с военна и икономическа помощ за Украйна в размер на около 68 млрд. долара през тази година, като по-рано този месец поиска от Конгреса да одобри още 37,7 млрд. долара до януари. Хоули беше един от 11-те републикански сенатори, които през май гласуваха против пакет от помощи за Киев в размер на 40 млрд. долара с аргумента, че той "пренебрегва приоритетите у дома" като сигурността на границите.
 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец