Хутоуван се прочува сред китайските нетизени през 2015 г. , когато поредица от хипнотизиращи снимки на изоставеното село стават популярни.

Свързани новини

09.10.2022 07:12

Природата погълна забравено китайско село

Видян 13673 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като в приказка, изоставеното село Хутуван на остров Шеншан, част от архипелага Шенси край източното крайбрежие на Китай, наскоро се превърна в интернет сензация и необичайна гореща точка за пътуване.


Някога Хутуван е било проспериращо рибарско селище, чието население през 80-те години на миналия век е над 3 000 души. Въпреки това, поради отдалеченото и труднодостъпно местоположение, жителите му започват да се изселват през 90-те години.


През 2002 г. селото е официално обезлюдено и обединено с близко село.


След десетилетия на изоставяне празните къщи в селцето на скалите, обърнато към океана, някои от които все още са обзаведени, са покрити с буйни увивни растения.


Хутоуван се прочува сред китайските нетизени през 2015 г. , когато поредица от хипнотизиращи снимки на изоставеното село стават популярни.
Вместо да празнуват новопридобитата му популярност, служителите на архипелага Шенгси са предпазливи по отношение на въздействието на внезапния прилив на туристи.


"Телефонните ни линии са задръстени, а в Хутууан пристигат все повече туристи", заяви тогава Чен Бо, служител на остров Шеншан, в официално изявление.
"Хутуван в Шенгшан не е разполагал с необходимите условия, за да се отвори за туристи. . . Призоваваме посетителите да запазят спокойствието му засега. "
Сега обаче е готов за туристи. В известен смисъл.


След повече от две години планиране Хутуван - въпреки че все още е сравнително извън мрежата - е въвел няколко нови мерки за контрол и монетизиране на бума.
През 2017 г. е открита платформа за наблюдение, която предлага преглед на селото от разстояние (срещу билет от 3 долара).


Посетителите могат да се разходят из хълмистото село срещу такса от 8 долара. Пред празните къщи се поставят табели, които предупреждават туристите за възможната опасност от влизане в разрушаващите се постройки.


Славата на селището Хутууан засилва туристическата индустрия на остров Шеншан.
Нови места за настаняване с нощувка и закуска са се появили из целия остров - само не и в селото.


Според местни новини през 2021 г. селото е посрещнало 90 000 посетители, които са донесли на острова 3,3 милиона юана (470 000 долара).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог