Съдържанието беше споделено на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език, а в някои случаи беше подсилено от страниците на руските посолства в Европа и Азия във Facebook.

Свързани новини

28.09.2022 12:22

Facebook премахна "2 тайни мрежи за влияние от Китай и Русия" във връзка с войната в Украйна

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две тайни "операции за оказване на влияние от Китай и Русия", които разпространяват политически разкази за инвазията на Кремъл в Украйна, бяха премахнати от Facebook заради нарушаване на политиката на платформата за "неавтентично поведение", съобщи Meta във вторник, предаде CNN.

Руската мрежа е "най-голямата по рода си, която сме разрушавали от началото на войната в Украйна", заяви Мета, като е била насочена към аудиторията в Германия, Франция, Италия и Украйна с "разкази, фокусирани върху войната и нейното въздействие, чрез разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, представящи се за легитимни новинарски организации"

Разказите, разпространявани от руската мрежа, бяха съсредоточени върху войната в Украйна, повтаряха тезите на Кремъл за въздействието на санкциите и разпространяваха критични истории за украинските бежанци.


Разрасналата се мрежа, която започнала да функционира през май тази година, включвала над 60 уебсайта, които внимателно се представят за новинарски организации в цяла Европа, включително като The Guardian, Bild и Der Spiegel. Според Meta усилията за дезинформация са били съсредоточени върху статии с фалшиви новини, оригинални мемета и видеоклипове в YouTube, които са били споделяни във Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, Change. org, Avaaz и LiveJournal.

Съдържанието беше споделено на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език, а в някои случаи беше подсилено от страниците на руските посолства в Европа и Азия във Facebook.

"Това е най-голямата и сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна. Той представлява необичайна комбинация от сложност и груба сила", казва Мета.


Мрежата, която произхожда от Китай, беше по-малка по своя обхват и беше насочена към хора в Съединените щати, Чехия и в по-малка степен китайско- и френскоговорящи аудитории в световен мащаб в четири „до голяма степен отделни и краткотрайни усилия“ между 2021 г. и средата на септември 2022 г. . В САЩ операцията се фокусира върху „вътрешната политика преди междинните избори“, докато в Чешката република наративите засягат „външната политика на страната спрямо Китай и Украйна“, каза Мета.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.