Приходите на Египет от Суецкия канал

Свързани новини

20.01.2024 16:51

Приходите на Египет от Суецкия канал рязко намаляваха с 40%

Видян 3659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приходите от Суецкия канал в Египет са намалели с 40 % на годишна база през първите единадесет дни на 2024 г., заяви по-рано тази седмица ръководителят на управлението на канала Осама Раби.

Корабният трафик през морската артерия, свързваща Средиземно и Червено море, е намалял с 30 % между 1 и 11 януари в сравнение със същия период на предходната година, отбеляза служителят.

Според Рабие броят на корабите, които са се придвижили през Суецкия канал, е намалял до 544 през първите единадесет дни на настоящата година в сравнение със 777 през същия период на 2023 г.

Той изтъкна, че периодът на транспортиране на товари се е увеличил с поне две седмици, като същевременно нарастват и разходите за доставка на стоки и застраховка.

"Нос Добра надежда не е валиден и безопасен маршрут за преминаване на корабите в този момент, особено с оглед на лошото време и голямата продължителност на прехода", заяви служителят, като добави, че плаването около африканския континент добавя до 15 дни в сравнение с преминаването през Суецкия канал.

Каналът е основен източник на чуждестранна валута за Египет. През последните години правителството на страната се опитва усилено да увеличи приходите, генерирани от пропускането на търговски кораби през него. Маршрутът беше разширен през 2015 г., като в момента се извършва по-нататъшно разширяване.

През юни Суецкият канал в Египет отбеляза рекордно високи годишни приходи от 9,4 млрд. долара през фискалната 2022-2023 г., в сравнение със 7 млрд. долара, регистрирани година по-рано. Тогава през маршрута са преминали 25 887 кораба, превозващи 1,5 млрд. тона товари, което бележи най-високата сума в историята.

В края на миналата година обаче товарният трафик през една от жизненоважните търговски артерии в света спадна с 28% поради нападенията, извършени от базираните в Йемен хути срещу търговски кораби в Червено море. Нападенията зачестиха, след като бунтовниците въведоха фактическа блокада на Червено море и Суецкия канал. Те атакуват кораби, за които се смята, че са свързани с Израел, в знак на солидарност с палестинците след ескалацията на военните действия в Газа.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте