Свързани новини

23.08.2023 20:08

Пригожин загина в самолетна катастрофа, тялото му е намерено, както и на "дясната му ръка" Уткин

Видян 2881 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Частен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, принадлежащ на Евгений Пригожин, се е разбил в Тверска област. Той стана световноизвестен с опита за преврат, който се опита да организира точно преди 2 месеца в Русия. Още същия ден, на 24 юни, беше прогонен в Беларус. Пригожин е шeф на частната военна компания Вагнер, на която руският бюджет е налял повече от милиард долара през последната година за техника и още милиард за кетъринг към други фирми на бизнесмена, израснал от доставчик на храна до пълководец, ако се вярва на данни, изнесени от президента Путин. Юнският бунт на загиналия днес олигарх беше насочен срещу военния министър Шойгу. 


Знаменателно е, че Първи канал на руската телевизия съобщи новината за катастрофата чак на 52-рата минута на класическата си новинарска програма Время, като съобщението не отне повече от 30 секунди. Краткият текст, прочетен от водещия В. Елисеев намали първоначално обявените 10 на 7 пътници - всички загинали на място. Час по-късно беше потвърдено, че загиналите са 10, колкото са и намерените тела на местопроизшествието. Просто тримата "в повече" са хората от екипажа на бизнес-джета.


След 23 часа излезе и официално потвърждение на новината, че и замът на Пригожин е сред загиналите. Публикуван беше пълният списък на жертвите, начело с Евгений Пригожин и дясната му ръка в частната армия Дмитрий Уткин. Източникът е официалната ресорна институция Росавиация. Другите пътници на борда са все мъже, т.е. цялото ръководство на Вагнер: Николай Матусеев, Валерий Чекалов, Александър Тотмин, Евгений Макарян и Сергей Пропустин. Така РФ опроверга непотвърдена версия, лансирана от украински източници, че втори самолет на Пригожин все пак е кацнал в Москва.


Тъй като двете страни водят и медийна война, това е очаквано. В руската история след всеки бунт против самодържеца са се появявали псевдоводачи, поддържащи легендата, че опълчилите се на режима не са мъртви, както напомни познавачът на тази тема Иво Балев. Според него ще се нароят и сега лъже-пригожинци и лъже-уткинци. Както е имало лъже-дмитриевци, лъже-стенки, лъже-пугачовци, спомняме си ние на свой ред.


По-интересното е защо прокудените в другата част на Съюзната държава Русия - Беларус ръководители на частната армия са били привикани "на килимчето" в Кремъл, което би обяснило тяхното пътуване до руската столица. Примамка ли е била поканата към тях? Местните медии се въздържат от коментар, тъй като няма достоверно инфо по темата. Но все пак е твърде непрофесионално лидерите да летят заедно и да не оставят главатар на паравоенното формирование. За да се получи така причината двамата босове да се качат заедно на един самолет ще да е била повече от сериозна.


"По последни данни частният самолет се е разбил близо до село Куженкино, Тверска област", допълват известните факти от Росавиация.


Датата също е доста интересна - на 80-годишнината от победата на съветската армия над нацистите при Курск. Сраженията по т.нар. Курска дъга продължават 50 дни с участието на над 4 милиона души и довеждат до окончателен обрат в полза на руснаците във Втората световна война, приключила с капитулацията на Германия на 9 май 1945 г. След Курск Хитлеровите войски никога не успяват да възстановят силите си и постоянно отстъпват първо от границите на СССР, после от цяла Източна Европа, включително Балканите и в частност от нашата страна.


Едва ли е случайно, че новината за смъртта на Пригожин официално "изтече" минути преди президентът Путин да излезе под аплодисменти, да изнесе тържествена реч на специално организирано честване с галаконцерт на най-големите руски звезди на мястото на битката пред огромен и впечатляващ монумент. Той извади пред публиката и награди участници в т.нар. специална военна операция, за да подскаже на своя народ връзката, която вижда между славното минало и не така славното настояще...


Видеозапис на катастрофата, убила Пригожин, се появи в интернет около 7 и 30 вечерта българско и руско време. 


Първо в канали в Телеграм излезе предположение, че самолетът може да принадлежи на основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин - за това свидетелства номерът на полета, който се вижда на кадрите от мястото на катастрофата.


По данни на Flightradar24 полетният номер на разбилия се самолет е RA-02795, а според Baza той принадлежи именно на Евгений Пригожин.


Бизнес самолетът Embraer Legacy е летял от Москва за Санкт Петербург и се е разбил близо до село Куженкино в Бологовски район. 


Евгений Пригожин е бил сред пътниците в самолета, съобщава официозната инфоагенция ТАСС с позоваване на ресорната институция Росавиация.


Каналът Grey Zone, близък до Вагнер, пък твърди, че бизнес самолетът е бил свален от руската система за противовъздушна отбрана. Но няма официално потвърждение. Води се следствие за инцидента по член 263 за причиняване на ПТП: "Нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатация на въздушен транспорт". Това е достатъчно основание да се предположи какъв резултат ще даде разследването на катастрофата. 


Интересно е дали случилото се няма връзка и със ситуацията в Нигер, тъй като именно ЧВК Вагнер започна руския пробив в профренския преди това регион на западна и централна Африка. На Пригожин се приписваха и несметни богатства, придобити в тази част на света, например всякакви уранови, златни и диамантени мини с милиардни годишни приходи.


Случилото се с бизнесмена става ден, след като Африканският съюз, от една страна, поиска освобождаване от арест - но не и връщане на креслото му, на бившия вече президент на Нигер. Но от друга, всячески се противопостави както на военно решаване на казуса там, така и на чужда намеса в конфликтния регион.


Сигурно случайно, във вечерта с топновината за края на Пригожин в нета излезе интервю на президента Макрон, който изгуби контрола над няколко африкански държави напоследък и над урановите мини на Нигер, осигуряващи френската ядрена и военна индустрия с евтина суровина. В него, от една страна, той се изказва ЗА своя среща с Путин, на която да обсъдят "новата архитектура на Европа и света (което е косвено припознаване на новия световен ред, който руският и китайският лидер искат да наложат срещу досегашния еднополюсен). От друга Макрон агитира за победа на Украйна пред Льо Поан.


"Информация за размишление". Както отбелязваше филмовият шпионин в хитлеровата щаб-квартира  Щирлиц, когото Първи канал на руската тв възкреси за неговата 50-годишнина, повтаряйки от 11 август насам сериала 17 мига от пролетта от 1973 г. и то не кога да е, а след централната си информационна емисия Время. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей