Икономическата и енергийна кризи промениха света и поставиха нови предизвикателства пред сектора

Свързани новини

07.06.2022 13:43

Причината за предстоящото увеличение на цената на парното е четирикратно увеличените на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии: Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца

Видян 1126 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разговаряме с директора на "Топлофикация Враца" инж. Радослав Михайлов.




Инж. Михайлов, каква е ролята на „Топлофикация Враца“ за гр. Враца?




Ние осигуряваме топлинна енергия за нашия регион и помагаме за запазване на енергийната сигурност и независимост на страната.




Според Вас как се отразява икономическата и енергийна криза на инвестициите в зелена енергия?




Икономическата и енергийна кризи промениха света и поставиха нови предизвикателства пред сектора. Скокът на цените на природния газ и въглеродните емисии постави в доста трудно положение не само топлофикациите, но и всички сектори.  Неминуемо тази ситуация ще има отражение и върху инвестициите в зелена енергия. Въпреки това считам, че трябва да се влагат средства в екологични проекти.




Конкретно ще споделя, че увеличението на горивата се отрази негативно на нашето предприятие. Ние търпим големи загуби. Причината е, че през целия отоплителен сезон осигурявахме отопление на определените от КЕВР цени от юли 2021 г, а в действителност например през април купувахме природен газ на петкратнон по-високи.



Оттук дружеството натрупа огромен недовзет приход. Отделно имаше драстично увеличение и на въглеродните емисии. Получените компенсации от държавата не успяха да покрият разликата на "входа" и "изхода".




Това ли беше причината да поискате увеличение на топлинната енергия за следващия отоплителен сезон?




Да, това беше в основата да поискаме по-високи цени за парното. Искам да направя едно важно уточнение. По закон всяка топлофикация трябва да входира заявление за нова цена до 31 март. Ние спазихме това изискване и подадохме заявленията в срок. Разчетите ни бяха сметнати към тогава действащата цена както на природния газ, така и на въглеродните емисии. Нека да напомня, че през последните няколко месеца станахме „жертви“ на петкратно увеличените цени на "синьото гориво" и троен ръст на емисиите. Тези два компонента представляват средно 80 на сто от разходите за производство на топлинна енергия. Също така в подадените заявления не бяха включени и компенсациите, защото тогава още не знаехме какъв ще бъде техният размер.



В крайна сметка каква ще бъде цената на парното през следващия отоплителен сезон?




Крайното решение за новата цена на топлинната енергия ще стане ясно на 1 юли 2022 г. Убеден съм, че тя ще бъде социално поносима за крайните потребители и ще ни помогне да продължим да работим нормално.




Обявено бе, че КЕВР е намерила регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда Сигурност на електроенергийна система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.


 


След извършени анализи само преди дни Регулаторът коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата като разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и други. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия. Предстои да бъде разгледано предложението на Регулатора на открито заседание и обществено обсъждане.




Като дългогодишен директор на "Топлофикация Враца" и енергиен експерт каква е оценката Ви за развитието на сектора?


 


През последните години в сектор "Енергетика" се инвестира много. Браншът разчита на отлично подготвени специалисти и мениджъри. Смятам, че с навлизането на новите технологии в дружествата и като цяло енергийният преход, професията ни ще стане още по-привлекателна за младите хора. Вярвам, че с вземането на конкретни мерки за осигуряване на още по-добри условия на труд и заплащане, новата вълна на инженери и енергетици ще изберат да останат именно в България и да развиват бранша ни.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни