Националните флагове на членовете на НАТО се виждат в централата на алианса в Брюксел на 4 март. (Ив Херман/Reuters)

Свързани новини

03.10.2022 13:12

Президентите на 9 държави от НАТО подкрепят кандидатурата на Украйна за членство и призовават за повече военна помощ

Видян 1637 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентите на девет държави от НАТО от Централна и Източна Европа направиха съвместно изявление в неделя в подкрепа на кандидатурата на Украйна за членство в отбранителния съюз и призоваха за увеличаване на военната помощ за Киев, предаде CNN.

Президентите на Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Словакия и Румъния изразиха твърдата си подкрепа за "решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна в Алианса".


"Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна", се казва още в изявлението.

В изявлението се отбелязва, че лидерите на тези страни - които представляват почти една трета от членовете на НАТО - "са посетили Киев по време на войната и са станали свидетели на последиците от руската агресия".


"Отново заявяваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия", се казва в изявлението.

В изявлението се призовава също така "всички, които извършват престъпления на агресия", да бъдат изправени пред съда.

Решението относно молбата на Украйна за ускорено членство в НАТО трябва да бъде съгласувано с всички 30 членове на алианса, заяви в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинският президент Владимир Зеленский обяви в петък, че Украйна кандидатства "по ускорена процедура" за членство в НАТО.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.10.2022 13:41

    Все държави от бившата Източна Европа, зависими от еврофондовете и Урсула, държани на къса каишка и от които нищо не зависи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.