Свързани новини

11.03.2009 15:23

Президентът трябва утре да върне или подпише Закона за културното наследство

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последният срок, в който президентът Георги Първанов трябва да подпише или върне в парламента спорния Закон за културното наследство е утре, съобщи Пламен Крайски, председател на сдружение "Кръг Будител", предаде БГНЕС.


Сдружението е внесло писмо до президента Първанов с молба да наложи вето върху спорния текст. Законът беше приет на 26 февруари въпреки възраженията на някои неправителствени организации, експерти и интелектуалци. Те също огласиха Обръщение към българската общественост срещу този закон. По думите на проф. Валери Стефанов, водещ на пресконференцията, сред подписалите са и ред известни личности като проф. Боян Биолчев и акад. Светлин Русев, който въпреки че беше обявен сред участниците, не присъства на събитието. Преди няколко дни акад. Русев публикува в столичен всекидневник писмо до президента Първанов, с което го призоваваше да наложи вето.
Според присъстващия на пресконференцията народен представител Любен Дилов-син този закон няма да работи. Дилов заяви, че парламентаристи също са изпратили писмо до държавния глава с правни аргументи за връщането на текста в Народното събрание. "Той би могъл само да го подпише", отбеляза парламентаристът като добави, че тогава текстът би могъл да бъде гледан и от правната комисия, което до сега не е направено. Участници в пресконференцията обявиха закона за вреден, а бившият ръководител на дирекция в Министерството на културата Евгений Сачев го нарече дори насочен срещу националната сигурност на страната. Основното възражение на противниците на Закона за културното наследство е свързано от доста време с частните колекции и доказването на собствеността на предмети, представляващи национална ценност. Освен това, според тях, кой предмет ще бъде обявен за национална ценност е много субективен въпрос. Юристът проф. Владимир Петров пък обяви, че закон с обратна сила, при която предмет придобит по давност става собственост на държавата, си е чиста експроприация. В крайна сметка колекционерът Димитър Иванов / бившият началник на VІ управление на ДС – бел. ред/, заяви, че трябва да се престане да се говори за този закон независимо дали ще влезе в сила или не, а да се мисли за нов. Според него, дори старият закон от времето на социализма решавал по-добре проблемите от новия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци