Свързани новини

06.03.2009 16:50

МВР официално изрази недоволство от отхвърлените промени в Закона за движение

Видян 1871 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

МВР се надява депутатите отново да обсъдят предлаганите промени в Закона за движение по пътищата, които се отнасят до повишаване на безопасността и въвеждането на по-строги санкции за нарушителите. Това се казва в разпространено днес след обед съобщение на пресцентъра на вътрешното министерство, цитирано от БГНЕС.


МВР изразява съжаление от решението на Народното събрание да отхвърли на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. Текстовете, предложени от МВР и свързани с по-строгите изисквания към младите водачи, завишаването на размера на глобите и новите правила за наказване на нарушенията, установени чрез видеонаблюдение, получиха широка обществена подкрепа докато течеше дискусията. Те срещнаха разбиране и сред голяма част от членовете на комисията по транспорта и съобщенията на Народното събрание. Надяваме се, че народните представители ще оценят важността на предлаганите от МВР текстове, осигуряващи в по-голяма степен безопасността на движението, и ще съдействат за разглеждането им отново в Народното събрание. Припомняме данните от изготвената оценка за пътнотранспортната обстановка по пътищата на страната през 2008 година. На територията на нашата страна са регистрирани общо 8042 тежки пътнотранспортни произшествия с 1058 загинали и 9951 ранени граждани. Налице е 0.4 % увеличение на тези произшествия през 2008 г. в сравнение с предишната година.
Предварителният анализ отново показва, че основният проблем остава поведението на водачите на МПС. Превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и навлизането в лентата за насрещно движение са причина за над 65 % от жертвите. Неизползването на коланите от по-голямата част от пътуващите в автомобилите определя и по-високата степен на нараняване. Продължава тенденцията за нарастване на тежките пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи-броят на загиналите през м.г. достигна 106 и е най-висок откакто се води статистика.
Запазва се значителният брой на катастрофите, предизвикани от млади участници в движението - за отчетния период от тях са загинали общо 186 млади хора на възраст от 18 до 24 години. Нараснал е броят на пострадалите и загинали деца, които са пътували в колите. Над 50% от участвалите в пътнотранспортни произшествия водачи и пътници в леките автомобили са били без предпазни колани. Запазва се високият брой на пострадалите /2253/ и загиналите /277/ пешеходци. С над 50% е нараснал и броят на загиналите водачи и пътници на мотоциклети. За периода са загинали 65 и били тежко ранени 640 души.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще