Свързани новини

22.12.2021 19:53

Премиерът се разграничи от военния министър за войските на НАТО

Видян 1528 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Кирил Петков се разграничи от своя предшественик и настоящ военен министър Стефан Янев, като обяви официалната позицията на шефа на МО срещу разполагане на допълнителни сили на Алианса в България за лично мнение, предаде Сега.


“Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван в Министерски съвет”, каза Петков в отговор на въпрос дали позицията на Янев е официална и дали има консенсус по тази тема.


"Съобщенията на министъра по тази тема са негово лично мнение и по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля", разясни премиерът.


"Едновременно с това искам да подчертая, че продължаването на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българският интерес - да нямаме в съседство военно положение", добави той. И за втори път натърти: "Но пак искам да заявя ясно, че ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО".


Петков отказа да каже дали е за засилване на военното присъствие в България. "Но като цяло колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, толкова по-добре за България, но тези мнения не се изразяват по този начин”, допълни той.


Часове по-рано "Демократична България" обяви, че не е съгласна с линията на неутралитет спрямо Русия и държи да разположим военни сили на НАТО, ако ни бъде поискано. Затова още с формирането на Комисията по отбрана в парламента ДБ ще поиска изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев заради изявлението му, че няма нужда от войници на Алианса на наша територия. Това стана ясно от думите на съпредседателя на формацията Христо Иванов.


"Не може България да си позволи да бъде в неутралитет на практика, който да бъде в полза на политиката на Кремъл в региона. Ще инициираме изслушване на министъра на отбраната, за да изясни своята позиция и оценки на какво стъпва, защото темата е прекалено важна", каза в кулоарите на НС Иванов.


"Това, което е написал, като минимум изисква добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение. Ние бихме подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противопостоим на нарастващите попълзновения от страна на Руската федерация в региона", заяви още Иванов.


"ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, като част от текстовете за отбраната, България да развива своето пълноценно членство в НАТО, а не просто като някаква формалност, като наистина активна принадлежност", категоричен е съпредседателят на ДБ.


 Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 23.12.2021 08:44

    Първо е Ванкувардски, а подир Харвардски възпитаник, като за по-лесно, този lumberjack Кирчо. Не'а значение, да имаме някакъв премиер там, все ще е по-добре от банкянския примат.

  • 002 Anonimen 23.12.2021 05:24

    Какво означава "България ще бъде активен член на НАТО"? Този младеж, застанал на чело на държавата ни, не е ходил войник и за военните действия има като пример Хамериканските филми. До кога нашите платени военни ще бъдат пушечно месо за НАТО?! Крайно време е да се пита народа и за безплатните бази на САЩ у нас, и за ангажиментите ни в НАТО!

  • 001 опасни лъжци 22.12.2021 22:07

    Как иначе, Кирето тук е за малко и хич не го е еня за бъдещето на българите. Аман от ваксини и военни бази, хората мрат от бедност и липса на здравеопазване, но новите харвардски гастрольори забравиха предизборните обещания за всичко най- най-...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.