Либерализацията на пазара

Свързани новини

29.08.2023 17:00

Премахването на регулираните цени за битовите потребители ще създаде социални проблеми: КНСБ

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители до края на 2025 година ще създаде тежки социални проблеми. Това предупреждават от КНСБ в становище, изпратено до премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Либерализацията на пазара на електроенергия за населението е заложено в проекта за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше публикуван за обществено обсъждане. От синдиката критикуват и предложенията в него за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

В становището на КНСБ се посочва, че в рамките на две години битовите потребители няма да могат да се адаптират към новите условия и към излизането си на свободния пазар. Синдикалистите подчертават, че с проекта за промени в закона за енергетиката се въвеждат нови, по-тежки условия за работа на въглищните централи и има опасност те да преустановят работа още преди 2030 година. От КНСБ настояват да се регламентира кой фонд и как, с енергия закупена откъде - дали на свободен пазар, или от местен източник с ниска цена, например АЕЦ "Козлодуй", ще компенсира конкретно енергийно бедните домакинства.

От синдиката предлагат да се прилагат отстъпки от сметката според доходното им състояние за основно жилище само за определено адекватно количество енергия в отоплителен сезон, и друго количество в преходните сезони, както и да се разработи стратегия или програма за намаляване на енергийната бедност в страната. В становището се обръща внимание и на това, че не става ясно кога точно е предвидено НЕК да загуби функцията на обществен доставчик и поставя въпроса за гарантирането на достъпни цени за домакинствата у нас.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей