Изпратих становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което възразявам срещу някои от предложените в него промени.

Свързани новини

25.08.2023 09:30

Освобождават цените на тока само след 4 мес., не след 2 г: Омбудсманът

Видян 4189 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изпратих становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което възразявам срещу някои от предложените в него промени.

Категорична съм, че с проекта не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Основното ми притеснение е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон.

Припомням, че края на 2022 г. парламентът прие решение, с което се възлага на Министерския съвет да гарантира регулирани цени на тока за домакинствата поне до 1 януари 2026 г.

Смятам определената дата за прибързана и необмислена, тъй като може да доведе до непредвидими ситуации преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар.

 Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа енергия не бива да започва по средата на зимния период, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата, които са в положение на енергийна бедност.

 Според мен, ако се прекрати дейността на НЕК като обществен доставчик от 1 януари 2024 г., както предвижда проектът, може да се окаже, че стотици хиляди домакинства, които се отопляват на ток, няма да могат да си плащат в срок задълженията, което е отчетено като възможност в оценката за въздействие.

 На следващо място категорично възразявам срещу фиксирането на минимален срок - една година, който гражданите са длъжни да подпишат с избрания търговец на ток.

 Този срок е в полза на търговците на електрическа енергия, но не и на битовите клиенти, явява се пречка за смяна на доставчика и за конкуренцията на пазара.

Повече в становището тук: https://www.ombudsman.bg/bg/n/ombudsmanat-opasno-e-da-se-barza-sas-svobod-2091", пише омбудсманът и бивш правосъден министър Д.Ковачева.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.08.2023 17:27

    Тъпите апатични тикви - 60% като не се размърдват да гласуват и то смислено ,а не за 5-те краварски партии така ще става!

  • 001 Anonimen 25.08.2023 10:45

    напред към редукцията, така искат глобалистите и нашите антибългари, намърдали се в управлението, веднага припкат да прислужат на сатанистите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей