Варненският апелативен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в германския град Бамберг и реши да предаде на Федералната република български граждани с цел провеждане на наказателно преследване.

Свързани новини

31.01.2024 17:34

Предаваме на Германия българин, разследван за киберизмами

Видян 561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Варненският апелативен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в германския град Бамберг и реши да предаде на Федералната република български граждани с цел провеждане на наказателно преследване. Въззивната инстанция отмени решение на Варненския окръжен съд, с което е било отказано предаването му. Изменена бе и мярката му за неотклонение – от "подписка" в "задържане под стража".

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че Владимир Г. е бил задържан на 25 октомври след постъпилата Европейска заповед за арест. Федералната република го търси заради участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления. Заедно със свои колеги 29-годишният мъж работел в кол център с офиси в България.

Според описаното в заповедта, служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в западноевропейската държава. Чрез неверни твърдения и обещания за високи печалби ги подвеждали да инвестират значителни суми в различни финансови операции. В нито един момент обаче не били правени инвестиции. Депозираните средства били превеждани по сметки на престъпната група. Предметът на довършените престъпления от Владимир надхвърля 432 800 евро, а на опитите - 55 000 евро.

Делото пред настоящата инстанция бе образувано след постъпил протест от прокуратурата срещу решението на Варненския окръжен съд. Представителят на Апелативната прокуратура счита, че исканото лице трябва да бъде предадено, защото щетата за пострадалите е настъпила в Германия. Адвокатите опонираха с тезата, че престъпленията или част от тях са извършени в офиси във Варна и София, тоест на територията на България и трябва да бъдат преследвани съобразно българското право.

Съдебният състав съобрази, че Европейската заповед за арест съдържа подробни описания на деятелността на българина като част от престъпна групировка, която в периода август 2019 - юли 2020 г. съзнателно и умишлено се обединила да извършва продължителна "кибертърговска измама". Действително част от елементите на престъпленията, описани в ЕЗА, са осъществени на територията на нашата страна – в кол център, но не само. Вредоносният резултат е настъпил във ФРГ.

"Очевидно е, че цялостната престъпна дейност е свързана с искащата държава, поради което няма причина да се счита, че хипотетично провеждане на разследване в България би могло да е разумно основание да се откаже предаването на исканото лице", пише в решението на Варненския апелативен съд. До настоящия момент в нашата страна наказателно производство за същото деяние спрямо Владимир Г. не е образувано.

По тези съображения въззивната инстанция прие атакуваното решение на Окръжния съд за неправилно и незаконосъобразно, поради което го отмени и постанови ново, с което допусна изпълнението на Европейската заповед за арест. Съдебният акт не подлежи на обжалване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог