Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда дали да бъде екстрадиран в Германия. Той е поискан с европейска заповед за арест почти година и половина, след като са задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.

Свързани новини

05.12.2022 16:46

Пореден българин, работил в крипто-колцентър, е заплашен от екстрадиция в Германия

Видян 5086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда дали да бъде екстрадиран в Германия. Той е поискан с европейска заповед за арест почти година и половина, след като са задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.


Всеки от младежите е обвинен, че е извършил по над сто измами на стойност над 1 милион и половина евро. Въпросът е да се разбере дали те или някой над тях е извършил тези измами. Петимата младежи са работили в колцентър, който се е свързвал с потенциални клиенти и са предлагали продажбата на софтуер за търговия с криптовалута. Според данните, с които БНТ разполага, въпросният колцентър е бил нает под наем от две търговски дружества. Едното - регистрирано в Германия, а другото - в Швейцария.


Българите, работили в колцентъра тук твърдят, че когато някой от потенциалните клиенти изрази съгласие да се запознае подробно с възможностите на предлагания софтуер, те прехвърляли комуникацията на по-горно ниво към акаунт мениджъри. По информация, именно тези акаунт мениджъри са част от двете дружества в Германия и Швейцария и не са били на територията на България. Те са тези, които окончателно са извършвали сделката с продажбата на въпросния софтуер, чрез който след това са присвоявани парите на клиентите.


Асен е завършил образование в чужбина, той се прибира в родината си. Намира обява за работа в най-големия сайт и решава да отиде на интервю. Позицията е за колцентър. Одобряват го.
"Преките ми задължения бяха свързвани с клиенти и предоставяне на услугата, която предоставяше фирмата.


Като самите клиенти бяха предоставени от някакъв тип система, която набираше клиенти по някакъв начин. Не съм напълно сигурен точно как", разказва Асен пред БНТ.
И докато работи там не е знаел кой е собственикът на този колцентър. "Впоследствие разбрах, че собственичката е сръбско лице. Нямам представа коя е, не съм я виждал никога", казва Асен.

Асен е задържан преди месец и половина в град в Централна България. Бил е там на тиймбилдинг с фирмата, в която е започнал да работи, след като колцентърът е затворен.


Досега в България не е издаван отказ за изпълнение на европейска заповед за арест, но съдилища в Германия, Франция и Великобритания са отказвали да изпълнят издадени от България заповеди. Според адвокат Михаил Екимджиев, ако съдът провери щателно дали има достатъчно доказателства, а не само твърдения за извършено престъпление и ако установи, че няма достатъчно такива доказателства, може мотивирано да откаже екстрадиция.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион