Сред изводите, които се правят в публикувания доклад, са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция. В него се посочва още, че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети.

Свързани новини

19.01.2023 16:19

Правосъдието в България е неефективно, а медиите са зависими: Евродоклад

Видян 913 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правосъдието в България е неефективно, медиите са зависими и има много празноти в правилата за хората, заемащи висши държавни длъжности. Това се посочва доклада на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO.


Сред изводите са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция. В доклада се отбелязва и че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети. Посочва се, че Комисията за борба с корупцията по висшите етажи на властта има много правомощия, но не ги упражнява. Проблемен е и начинът, по който се проверяват имотните декларации.


Като друг основен проблем е изведена и зависимостта на медиите. Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите, пише в доклада.


Освен това GRECO подчертава необходимостта от укрепване на оперативната независимост на полицията от политическо влияние. Необходимо е цялостно картографиране на рисковете от корупция в различните полицейски структури и следва да се въведе специална антикорупционна стратегия.
Необходимо е и цялостно законодателство за гарантиране на ефективна защита на лицата, подаващи сигнали за нередности.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 нищо ново 19.01.2023 17:19

    Писна ни само от констатации, нещо друго няма ли да направите та следващия ви доклад да е по-различен?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.