Невролози от Университета на Северна Каролина в проучване, публикувано в JAMA Pediatrics

Свързани новини

07.01.2023 17:01

Социалните медии могат да променят мозъка на децата: Проучване

Видян 13649 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обичайното проверяване на социалните медии в младежка възраст е свързано със свръхчувствителност към обратната връзка от връстници и може да доведе до трайни промени в центровете за възнаграждение и мотивация на мозъка, твърдят невролози от Университета на Северна Каролина в проучване, публикувано в JAMA Pediatrics.

Проучването разглежда група от 169 тийнейджъри по отношение на развитието на мозъка им на възраст между 12 и 15 години и самооценката им за използването на Facebook, Instagram и Snapchat.


Когато хората с употреба, която изследователите определиха като "обичайна" - което означава, че проверяват профилите си 15 или повече пъти на ден - играят на игра, която моделира обратна връзка под формата на одобрение от връстници, те стават все по-чувствителни към тази обратна връзка. Сканирането на мозъка показа повишена активност в областите, свързани с обработката на възнагражденията, концентрацията, регулирането и контрола, и изследователите отбелязаха, че те изглежда допринасят за положителна обратна връзка, което допълнително увеличава чувствителността им към одобрението на връстниците.

При тийнейджърите, които съобщават, че проверяват социалните си медии най-много веднъж на ден, се наблюдава съответно намаляване на активността в тези области, което предполага, че те са по-малко загрижени за обратната връзка с връстниците си или може би имат по-голям самоконтрол върху натрапчивото поведение.


Макар да признават, че от събраните ограничени данни е невъзможно да се определи дали употребата на социалните медии е накарала тийнейджърите да се интересуват повече от обратната връзка с връстниците си, или вече съществуващата загриженост да бъдат оценявани от връстниците си ги е накарала да проверяват по-често профилите си, изследователите ясно показват, че подозират първото.

"При тийнейджърите, които обичайно проверяват социалните си медии, се наблюдават доста драматични промени в начина, по който реагира мозъкът им, което потенциално може да има дългосрочни последици и в зряла възраст, като по този начин се създава предпоставка за развитието на мозъка с течение на времето", казва съавторът на изследването Ева Телцер пред New York Times.

Тя твърди, че свръхчувствителността, която проявяват обичайните потребители на социални медии, не е нито добра, нито лоша, а просто адаптация към живота във все по-взаимосвързан свят.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей