Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Свързани новини

17.03.2022 15:03

Правната комисия одобри закриване на спецправосъдието на първо четене

Видян 840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираната прокуратура и съд. Законопроектът, внесен от правителството, беше подкрепен от 12 депутати. Петима от ГЕРБ и ДПС бяха против.


 


Главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите, че ако парламентът одобри промените, той ще сезира Конституционния съд. Според него зад проекта се крият "нелегитимни интереси".




“Резултатът от закриването на специализираното правосъдие ще е провал на ключови разследвания, прекратяване на дела, свързани с тероризъм и престъпления срещу правосъдието, съдийски отводи и освобождаване на запорирано имущество за милиони левове, каза Гешев”. Той очаква да има "остра европейска реакция", ако се стигне до закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд.



"Най-лошият продукт, който някога е излизал от Министерството на правосъдието" - така главният прокурор нарече проектозакона на Министерския съвет.




Аргументът на управляващите за закриването на специализираното правосъдие е, че то се е превърнало в "политическа бухалка".



Депутатът, специалист по конституционно право от Демократична България Атанас Славов заяви, че “всякакви аргументи за противоконституционност на закриването на специализирания съд и прокуратура не са релевантни”.


 


Петър Кьосев от Продължаваме промяната каза, че “през последните години спецправосъдието се е превърнало в паралелно правораздаване и продължаване на съществуването му е недопустимо”. Той изтъкна, че "липсата на знакови дела с влязла в сила присъда е неприемливо".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец