Жалбите бяха подадени първо във Върховния административен съд, но той ги препрати на Административния съд в София за първа инстанция.

Свързани новини

23.10.2023 10:51

Правителството само́ решава какъв да бъде статутът на МОЧА: Съдът

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството само́ решава какъв да е статутът на Паметника на Съветската армия, известен в София и като МОЧА (монумент на окупационната червена армия). Той е държавна собственост и затова кабинетът има конституционно правомощие и задължение да я управлява. Това е записано в решение на Върховния административен съд по една от жалбите, подадени срещу решението на правителството да обяви паметника за имот частна държавна собственост. Очаква се промяната на статута да улесни махането му.


В конкретната хипотеза Министерският съвет е действал в рамките на предоставената му от Конституцията като централен орган на изпълнителната власт оперативна самостоятелност по стопанисването и управлението на държавното имущество и при съобразяване с изискванията Закона за държавната собственост, като е постановил решение за преобразуване на държавната собственост от един вид в друг, се казва в решението на върховните съдии.


То е окончателно и не може да се обжалва. Така приключва първото от няколкото дела, с които различни граждани и организации опитват да оспорят решението на Министерския съвет от 2 август т.г., с което монументът в Княжеската градина, дотогава публична държавна собственост, беше обявен за имот частна държавна собственост. Жалбите бяха подадени първо във Върховния административен съд, но той ги препрати на Административния съд в София за първа инстанция.

Така се е случило и с конкретното дело, заведено от Т. Тодоров от София. Той не просто оспорваше решението на кабинета, но и настояваше съдът да спре изпълнението му, докато не се произнесе по същество. Магистратите обаче оставят без разглеждане жалбата му и прекратяват делото, приемайки, че Тодоров няма правен интерес. След като губи делото, Тодоров дължи 100 лв. разноски на Министерския съвет.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак