Свързани новини

01.08.2013 15:20

Правителството обмисля как да убеди неосигурените да си плащат лечението

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредно правителство се захвана да обмисля мерки, с които да принуди неосигурените пациенти да си плащат лечението, когато не са приети по спешност. Всички досегашни опити за намаляване броя на неосигурените пациенти удряха на камък, а предприеманите и обсъждани мерки се оказваха неприложими или безрезултатни, предаде Медияпуул.


Здравният министър Таня Андреева съобщи в четвъртък, че по последни данни неосигурените са 1.2 млн. души, като сред тях има хора, които имат възможност да си платят здравните осигуровки, но не го правят, защото са недоволни от системата или по други причини.


“Това е огромен ресурс, не е справедливо да плащаме всеки месец определена сума, а те - нищо и накрая да се ползваме от едни и същи права. Те имат възможност да плащат всеки месец между 16 и 20 лева или накрая да плащат с хиляди, защото медицинската дейност е скъпа, а и лекарският труд не е остойностен, както е направено навсякъде по света“, заяви Андреева.


До момента не е ясно колко точно са хората, които имат възможност, но не плащат здравни вноски. Основната група неосигурени обаче са безработни и работещи на черно, както и живеещи в чужбина.


 


Здравнонеосигурени са хората, които имат три или повече неплатени месечни здравни вноски за период от 36 месеца. За да възстановят правата си, те трябва да платят всички неплатени вноски накуп, така че да не дължат нищо за последните три години.


Сега неосигурени прибягват до издължаване накуп, когато им се налага по-сериозна планова операция, тъй като плащането на вноските би им излязло по-евтино от плащането на лечението.


Андреева коментира, че много болници поемали здравно неосигурените на свой гръб и след това няма как да си възстановят разходите за лечението им. Обмисля се занапред болниците да си търсят дължимите суми от пациентите включително чрез съдия изпълнител, ако отказват по друг начин.


 


"Не може да накараме насила хората да си плащат осигуровките или както се е правило едно време - да им прибираме личните документи. Трябва да е записано ясно в закона, след което по съдебен ред болниците да си търсят правата. Няма да се посяга към имоти, а болниците чрез съдия изпълнител ще си търсят средствата.“, каза Андреева.


Това не са първите опити да бъде намален броят на неосигурените пациенти, но предприеманите досега мерки се оказваха безрезултатни. За последно здравният министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи имоти и коли да могат да се продават само срещу платени здравни вноски, но идеята й в крайна сметка беше отхвърлена от мнозинството след негативните обществени реакции и съмненията, че подобна мярка е противоконституционна, допълва медияпуул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв