Участващите в Сглобката са обречени на нищожност в следващото НС

Свързани новини

20.11.2023 15:00

Правя алтернатива на Сглобката: Минеков

Видян 1378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Участващите в Сглобката са обречени на нищожност в следващото НС”, заяви пред bTV бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. “Очертава се празнина. Тя трябва да е запълнена от нормални хора”, посочи той.

„През 2020 г. не бяхме на площада, за да получим мутрите обратно в НС. Ние искахме мутрите да са в затвора. Да бъдат лишени от всякаква власт и да им се потърси отговорност. Когато чуя, че няма алтернатива, аз се вбесявам. Щом така се твърди, аз ще направя такава алтернатива",  обяви Минеков.


“Ще обявя сбор, за да решим какво ще правим. Искам да се направи нещо, да има граждански контрол. Планирам среща. Дали ще е на площада, дали ще е в зала – искам да знам какво е настроението на недоволните. Трио се прави от трима. Това е безкрайно недостатъчно. Трябва да има обединение", призова той.

„С конституционната реформа какво реформираме? Ако утре за тях гласуват милион или два – заповядайте, правете реформа. Трябва да се появят харесвани и желани, които дават надежда. Не вярвам тази коалиция да оцелее. Най-много 2-3 месеца. Съдебна реформа означава мутрите, срещу които протестирахме, да влязат в затвора. Такава реформа няма да има. Ако има, ще бъде частична или твърде нежна", категоричен е той.

„Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти", посочи бившият служебен министър на културата.

„Проблемът не е само с артистите. Проблемът е навсякъде. Миналата година Сценичните изкуства бяха подпомогнати с 33 млн. лева. до края на годината. Това няма да се случи повече. Музеите и галериите бяха подпомогнати тогава, но сега не знам как ще оцелеят. В Национален фонд „Култура" имахме 32 млн. лева. Днес има 7 млн. лева. Не очаквайте да има чудеса. Средствата за фестивали са мизерни. За консервация и реставрация – трагедия. До ден днешен не са тръгнали в основната си част средствата за теренните проучвания, археология. Това е толкова забравено, че е чак обидно", подчерта Минеков.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,