Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.

Свързани новини

26.08.2023 09:36

ППДБ рязко вдигат тока със закон: КЕВР

Видян 5405 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредбите от проекта за промени на Закана за енергетиката (ЗЕ). Позицията е публикувана на сайта на КЕВР.

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация, може да доведат до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г., се посочва в Становището на КЕВР. Промяната на досегашния модел следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж.

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти.

Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева изпрати вчера възражения до министъра на енергетиката Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Енергийният регулатор предупреди министъра на енергетиката, че има опасност за електроснабдяването за бита и образуването на цените на тока, ако не приемат предложените от неговото ведомство поправки в Закона за енергетиката, които трябва от 1 януари 2024 да премахнат квотите за производство на електроенергия за домакинствата, а обществените доставчици да купуват от борсата необходимата за клиентите им енергия. Според прието на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в петък становище по публикувания за обществено обсъждане проект за корекции пълното освобождаване на цените на тока за битовите клиенти трябва да става плавно и поетапно.

Подобни забележки преди ден отправи и националният омбудсман Диана Ковачева. Становищата на всички ще бъдат разгледани преди да се внесе финално в Министерския съвет и съответно в парламента законовите поправки.

Да бъде, или да не бъде НЕК!?

Според предложенията на енергийното министерство от 1 януари следващата година "Националната електрическа компания" (НЕК) спира да е обществен доставчик на енергия. Това е изискване на Европейската комисия, трябваше да стане още преди време и е част от ангажиментите, които страната ни е поела към Брюксел като част от Плана ца възстановяване и устойчивост. Прекратяването на дейността на НЕК като обществен доставчик означава, че вече няма държавната компания да купува от определени от КЕВР електроцентрали конкретни квоти от ток за домакинствата по цени, приети от енергийния регулатор. Така се формира цената на обществената доставка на ток, на която доставчиците купуват и после продават на бита.

Целият този ценови механизъм важи от юли 2023 г. до края на юни 2024 г. и прекратяването му по средата на регулаторния период ще означава, че трябва да се променят цените на тока от 1 януари 2024 г.

Прекратяването на дейността на НЕК като обществен доставчик ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про" да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти, отбелязва се в становището на комисията. Според нея е нереалистично до 1 януари 2024 г., а и занапред, тези доставчици да успеят да спазят новото изискване трите компании да сключат споразумения за закупуване на електрическа енергия от нискоемисионни източници за 60% от необходимите им количества електрическа енергия. Още повече, че тези сделки се предвижда да се сключват на специален сегмент на платформата за двустранни договори на борсата за ток. Такъв не е реалистично да се създаде до 1 януари 2024 г., а и твърде вероятно и след това да не може да бъде сформиран, коментират от регулатора.

Извънредна промяна на цените

Нереалистично е и КЕВР да успее да определи нови цени на тока за домакинството по новия модел и затова ако все пак се реши отпадането на обществената функция на НЕК, това трябва да стане от 1 юли 2024 г.

КЕВР принципно не е съгласна с предложения нов пазарен модел и защитава сегашния за определяне на квоти с ток за домакинствата, посочвайки че определянето на цените за тях е "основният и най-важен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и стабилни цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти"

Според регулатора премахването на квотите за ток за домакинствата, който в момента се произвежда от държавните АЕЦ "Кзолодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2 и частните ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", трябва да стане поетапно. Реално обаче мощността на "КонтурГлобал" още през февруари 2024 г. отпада от регулирания пазар, тъй като ѝ изтича договора за задължително купуване на нейната електроенергия от НЕК.

КЕВР смята, че квотите с ток за бита трябва да се намаляват поетапно в период от 2-3 години. Подобен модел предлагаше ГЕРБ преди години, но така и не се предприе нищо по него

... и поскъпване

Регулаторът смята, че ако отведнъж се премахне определянето на количества и цени на електроцентралите за домакинствата, това ще доведе до повишаване на цените за битовите клиенти. Причината е в значителните разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др., аргументира становището си комисията.

Според Комисията не е възможно разликите в потисканите от регулатора с различни механизми цени за бита и тези на борсата да бъдат преодолени изцяло нито чрез модификация на регулирания пазар, нито чрез помощи от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), освен ако в него не постъпят допълнителни 1.4 млрд. лв.

"Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация ще доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г. (когато вече



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак