"От правителство с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", се посочва в позиция на коалицията.

Свързани новини

26.05.2023 10:08

ПП/ДБ с остри критики след гласуване на ГЕРБ в правната комисия

Видян 1482 пъти | Коментари 7
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гласуването на ГЕРБ в парламентарната правна комисия на промените в Закона за съдебната власт предизвика остра реакция от потенциалния партньор за реализация на втория мандат за съставяне на правителство "Продължаваме промяната - Демократична България".

Във Фейсбук тази сутрин от коалицията написаха, че, цитирам, "няма да си затворят очите за безобразията и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт".

"От правителство с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", се посочва в позиция на коалицията.


От партията на Бойко Борисов, заедно с ДПС, гласуваха в правна комисия на второ четене за отпадане на изискването председателите на ВКС и ВАС да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на съдебния съвет, взето с мнозинство от представители на съдийската квота. Изменението беше гласувано заедно с намаляването на минималния брой гласове, необходими за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на върховните съдилища. В момента необходимият брой е 17, но след приемане на промените в двата закона вече ще са необходими само 13 гласа.


Това означава, че ако депутатите окончателно премахнат в пленарната зала изискването председателите на двете върховни съдилища да се избират и освобождават с мнозинство от съдии, избирани за членове на съдебния съвет пряко от съдии, то прокурорската колегия, в която има 11 души и двама членове на съвета, излъчени от парламента, ще са достатъчни да вземат ключови решения в двете върховни съдилища.


 В кулоарите на парламента проектопремиерът Николай Денков каза, че не знае дали би искал да продължи в посока създаване на кабинет с ротационен премиер, ако се случват подобни неща.


"Ако отново започнем да подменяме текстовете и да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, не знам дали бих искал да продължаваме в тази посока. Аз разбрах вчера следобед за случилото се в правна комисия, така че, дайте ни малко време да видим какво се случва и от другата страна", каза той.


"За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас", посочи във "Фейсбук" Лена Бориславова, като след това добавя част от позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България".



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Велев 28.05.2023 22:39

    Тази коалиция е обречена на провал. С ДБ и ПП нищо няма да се получи.

  • 006 Милко 26.05.2023 18:41

    Повдига ми се от тия коалиции вече

  • 005 Тони 26.05.2023 18:39

    Предателите нямат право на глас!

  • 004 Anonimen 26.05.2023 17:45

    Аз така и не виждах изобщо смисъл от подобна коалиция. Само ДБ говориха за нея и се опитваха да я насаждат на избирателите като най-правилно решение. ПП просто видяха, че от подобно действие няма никакъв смисъл и то няма да им донесе никакви позитиви, а само негативи.

  • 003 Фифо 26.05.2023 16:00

    Остри критики им дай на ДБ и на ПП, те само това умеят.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на