Мирослава Тодорова

Свързани новини

26.05.2023 10:00

Депутатите ликвидират независимостта на съда: Съдия Мирослава Тодорова

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър коментар за приетите в четвъртък на второ четене промени в Закона за съдебната власт от правната комисия в парламента. С тях се установиха нови правила за назначаване и освобождаване от поста на главния прокурор и председателите на въхровните съдилища – касационен и административен. Изискващото се мнозинство бе свалено от 17 на 13 гласа. И въпреки настояването на правосъдния министър Крум Зарков, депутатите от ГЕРБ и ДПС ликвидираха допълнителната защита за председателите на съдилищата. Неговата идея бе те да се освобождават с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от съдиите, избрани директно от съдии във Висшия съдебен съвет.

Идеята на промените бе да се намали мнозинството за освобождаване на главния прокурор, но това за председателите на съдии да бъде запазено. Депутатите обаче приравниха правилата за тримата големи.

Промените не са окончателно приети и предстои одобряването им в пленарна зала.

Коментарът на Тодорова:

"Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт - част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда.

В Съдийската колегия членовете, избирани от съдиите, все така ще са малцинство - 6 от 25, но в същото време Народното събрание няма да има възможност да избира съдии в парламентарните квоти на ВСС. И това се случва въпреки международните стандарти за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

Предлага се освен това председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност с 13 гласа. С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва въпреки становището на Венецианската комисия, че е необходимо да се разграничава статусът на главния прокурор от този на председателите на върховните съдилища и се препоръчва за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища да се предвиди квалифицирано мнозинство плюс мнозинство на избраните съдии.

Междувременно предлаганите посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата, в който всички държавнически усилия би следвало да бъдат насочени към постигане на укрепване на независимостта на съда, защото той е единствената защита на гражданите от всеки властови произвол".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.