Трудно е да бъдеш добросъсед, когато отглеждаш две деца като самотна майка и работиш дълго време. Тук на помощ ми се притече моята шелти, Дансер. Сладурщината на моето сладко куче (която той добре осъзнаваше) караше много хора да спират и да разговарят с нас по време на разходките ни в квартала на Атланта.

Свързани новини

20.08.2023 17:00

Поздравяването на съседите може да подобри благосъстоянието ви: Проучване

Видян 22277 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трудно е да бъдеш добросъсед, когато отглеждаш две деца като самотна майка и работиш дълго време. Тук на помощ ми се притече моята шелти, Дансер. Сладурщината на моето сладко куче (която той добре осъзнаваше) караше много хора да спират и да разговарят с нас по време на разходките ни в квартала на Атланта.


Не знаех, че да поздравявам хората, които живеят близо до мен, ще бъде ключът към подобряване на благосъстоянието ми след смъртта на съпруга ми - но това е заключението на ново проучване на Gallup. Проучването установява, че възрастните, които редовно поздравяват множество хора в квартала си, имат по-високо благосъстояние от тези, които говорят с малко или никакви съседи.

Числата са от значение: При 100 точки за перфектна оценка, благосъстоянието се е повишило от 51,5 точки сред хората, които не казват "здравей" на нито един съсед, до над 64 точки при хората, които редовно поздравяват шестима съседи.


 "Сладката точка по отношение на благосъстоянието е шест поздрава", казва Дан Уитърс, директор на изследванията на Националния индекс за здраве и благосъстояние на Галъп - голямо национално проучване на кариерата, финансите, социалното, физическото и общественото благосъстояние, което се провежда на тримесечие в САЩ от 2008 г. насам.

"След шест поздрава няма по-големи ползи от поздравяването на съседите", казва Уитърс. "Но шест е по-добре от пет, пет е по-добре от четири, чак до нула."

Какво определя поздрава? Мърморене, кимване, махане с ръка, удар с юмрук, потупване по гърба или просто учтив поздрав? Трябва ли също да спрете и да разговаряте?


"Не изискваме да познавате добре човека, да спрете и да разговаряте, нито дори да знаете името му", казва Витерс и добавя, че "вероятно колкото повече хора поздравите, толкова по-голяма е вероятността наистина да започнете разговор с тях, а не само да им помахате".


А колко често е редовно? Всеки ден, всеки втори ден, веднъж седмично?

"Оставяме това на респондента да го тълкува, но целта ни беше това да означава всички хора, които поздравявате, когато ги видите", казва Витерс. "В някои дни може да е нула, а в други - всеки един от тях."


Повече от социална полза

Според анализа на данните от проучването поздравът е допринесъл не само за социалния успех на човека. Редовното поздравяване също така подобрява физическото, финансовото, професионалното и общественото здраве на човека.


Благосъстоянието на общността се определя като чувство за сигурност, емоционална привързаност и принос към квартала, казва Витерс. "Ако имате много силно общностно благополучие, това ще увеличи шансовете да поздравите съседите си, а поздравите на съседите ще подобрят вашето общностно благополучие."

Кариерното благосъстояние измерва чувството на удовлетвореност на човека, което според Витерс включва това дали човекът е подходящ за дадена работа и дали използва силните си страни. Що се отнася до физическото благополучие, не е необходимо да сте плъх от фитнес залата; Галъп го определя като "наличие на енергията, от която се нуждаете, за да свършите нещата в живота си".

"Мисля, че добросъседството абсолютно увеличава вероятността да сте навън в квартала си и да раздвижвате тялото си", каза Уитърс.


В проучването на Галъп финансовото благополучие се определя не като количество пари, а като отговорно харчене и постигане на финансова сигурност, добавя Уитърс.

"Вероятно е справедливо да се предположи, че повишаването на финансовото благосъстояние, дължащо се на поздравяването на съседите, се дължи на факта, че хората с по-високо ниво на финансово благосъстояние е по-вероятно да живеят в по-безопасен район, където се чувстват по-комфортно, когато са навън и се движат."

Новото проучване също така сравнява броя на поздравленията с това колко добре се чувства човек, както е определено в общия индекс за оценка на живота на Галъп. За измерване на просперитета Галъп използва скалата на Кантрил за самооценка, която изисква от хората да си представят себе си на стълбица на постиженията, като 10 е най-добрият им възможен живот, а нула - най-лошият възможен живот, както сега, така и след пет години.

"Хората, които се оценяват на 7 или повече точки в настоящия си живот и на 8 или повече точки в бъдещия си живот, се считат за проспериращи", казва Уитърс.

Шансът да се смятат за преуспяващи е едва 38,1 % за хората, които не поздравяват, и нараства до 60,5 % сред тези, които поздравяват петима съседи, показва проучването.


 Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл