ЕЦБ

Свързани новини

28.11.2023 17:00

Повишаването на лихвите от ЕЦБ не е задължително да е приключило: Бундесбанк

Видян 1821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка може да се наложи да повиши лихвените проценти отново, ако перспективите за инфлация се влошат и банката не трябва да се впусне да облекчава паричната си политика прекалено бързо след най-рязкото и агресивно повишаване на лихвените проценти в историята, заяви във вторник управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел, предаде Ройтерс.

ЕЦБ сигнализира за стабилизация на лихвените проценти на текущите нива за няколко тримесечия напред и инвеститорите сега започват да прогнозират намаления в началото на 2024 г., което кара консерватори като шефа на немската централна банка - Нагел да опровергаят тези очаквания, дори ако перспективите за инфлация са "окуражаващи".

"Това не означава непременно, че сегашният цикъл на повишаване вече е приключил", посочи в своя реч в Кипър един от влиятелните гласове в Управителния съвет на ЕЦБ, като добави: "Разбира се, че може да се окаже, че ако перспективите за инфлация се влошат, може да се наложи да повишим лихвите отново".

Според Нагел е "много малко вероятно" ръстът на цените да се върне към целевото ниво на ЕЦБ от 2% по-бързо от прогнозите, така че е преждевременно дори да се спекулира за намаляване на лихвените проценти.

Сега участниците на финансовите пазари оценяват възможността за понижаване на лихвите от ЕЦБ с общо 95 базисни пункта, като първото им намаление се очаква още през април 2024 г., което обаче се оспорва от мнозина от централните банкери в еврозоната.

Ключова част от пазарните залагания за намаление на лихвите е, че икономическият растеж сега изглежда особено слаб и единният блок вероятно вече се намира в "плитка" рецесия, тъй като пазарът на труда и услугите, които бяха ключови фактори за предишния растеж, започнаха да отслабват.

Йоахим Нагел обаче отбеляза, че икономическият растеж ще се възстанови през следващата година, като растежът на заплатите все още е стабилен, а дезинфлационният ефект от падащите цени на енергията е изчезнал.

Облекчаването на паричната и лихвена политиката трябва да дойде, само когато инфлацията несъмнено се върне към нивото от 2 на сто, но дори тогава би било по-добре да сгрешим, като действаме по-късно, отколкото прекалено рано, каза шефът на Бундесбанк.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак