Свързани новини

04.02.2013 12:26

Потребителското доверие нараства

Видян 802 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените ударно се вдигат, не е време за спестявания, безработицата леко ще намалее, за нова кола и жилище не може да се мисли. Такива са прогнозите на българите за тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това, потребителското доверие на българите се повишава с 2,3 пункта през януари.

Интересен е фактът, че тенденцията се наблюдава предимно в градското население. При това в селата равнището на показателя остава непроменено. Общата оценка на потребителите както от градовете, така и от селата за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната се подобрява. Балансовите фактори са нараснали съответно с 2,1 и с 1,4 пункта.


По отношение на очакванията им за икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца подобрение се наблюдава при градското население - с 4,7 пункта, докато при селското население анкетата отчита намаление с 0,4 пункта.


По-благоприятни в сравнение с октомври 2012 г. са оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.


Все още общото усещане на потребителите е, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени. По отношение на безработицата в страната през следващата година прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление.


Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване. Все пак очакванията им са за известно подобрение през 2013 г. Негативна е нагласата им и по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващата година.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион